chce odzyskac rente zawinil ZUS

• Autor wątku Autor wątku malolata4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malolata4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam
Brat bral przez rok rente a nie byl studentem. Renta byla podzielona na mnie i na niego.Teraz musi oddac zusowi 6000 czy moge ubiegac sie o czesc renty, ktora on teraz musi splacic.Pragne nadmienic iz zus nie wysylal zadnych pism o dostarczenie zaswiadczenia z uczelni do niego, ja takie pismo dostawalam regularnie.
Z tego co sie zdazylam zorientowac w momencie gdy zaswiadczenienie jest nie dostarczane renta jest altomatycznie zabierana. Mialam sama taka sytuacje w momencie gdy nie dostarczylam do 20 zaswiadczenia za dwa dni przyszlo mi pismo ze prawo do renty zostalo mi odebrane,jednak swoja sytuacje wyjasnilam i caly czas mam do niej prawo. W takim przypadku bratu tez zus nie powinien wyplacac skoro nie donosil zaswiadczenia, a pieniadze pobieral przez prawie rok. Czy moze w zwiazku z tym ubiegac sie o umozenie splaty kwoty lub czy ja moge walczyc w jakis sposob o pieniadze , ktore on bral wtedy gdy nie powinien.prosze o odpowiedz i bardzo dziekuje z gory

malolata4 napisał:
Brat bral przez rok rente a nie byl studentem

A czy to wina ZUS, że pobierający świadczenie nie czyta pouczeń zawartych w decyzjach??
UCZEŃ MA OBOWIĄZEK ZAWIADOMIĆ ZUS O PRZERWANIU NAUKI. Nie zawiadomił - zwraca świadczenie z odsetkami. Cieszcie się , że sprawa nie trafiła do prokuratury w sprawie wyłudzenia świadczenia.

Nie masz najmniejszych szans na odzyskanie części renty rodzinnej.
art. 74 ust. 3 ustawy o emeryturach i rentach Z FUS ...W razie ujawnienia okoliczności powodujących konieczność dokonania podziału renty rodzinnej po raz pierwszy lub zmiany warunków dotychczasowego podziału renty ze względu na zmianę liczby osób uprawnionych organ rentowy dokonuje podziału świadczenia od miesiąca ujawnienia tych okoliczności.

Powrót