Chcę zostać prawnikiem - kilka pytań nowicjusza.

• Autor wątku Autor wątku blaircruise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blaircruise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Jestem w 2 kl gimnazjum i chciałabym się dowiedzieć jaki profil wybrać, żeby się dostać na studia prawnicze. Lepiej społeczno-prawny czy może humanistyczny? Przepraszam, jeżeli powtórzyłam wątek ale jestem nowa. Jak powtórzyłam do odpowiedzcie mi linkiem do innego wątka.

Dostanie się na Uniwersytet Jagielloński to moje życiowe marzenie. Czy jest to trudne? Czy ,żeby się dostać trzeba na maturze napisać rozsz. angielski. bo na róznych stronach czytam różne odpowiedzi.

Czy według was warto tam iść? czy to faktycznie najlepsze uczelnia? ja sie naczytałam róznych opowieści, np. że nie biorą z wyników na maturze tylko kto jakie ma kontakty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Czy trudno jest się dostać na UJ?

Rozszerzenia na 80%-90%.

RE: Czy trudno jest się dostać na UJ?

wiem , że z histy i z wosu, ale nawet z angielskiego?

Lepiej iść do technikum - nauczysz się czegoś praktycznego, być może preferencje zawodowe Ci się odmienią a do matury i tak się trzeba będzie samemu przygotować, bez względu na to czy będziesz chciała studiować prawo, medycynę, kierunki techniczne, oligofrenopedagogikę czy muzykę kościelną. CO NAJWAŻNIEJSZE - będziesz miała więcej czasu na podjęcie decyzji co do swojej ścieżki kariery. Matura z chemii, biologii, historii, matematyki itd. to żadne cudo, to po prostu samodzielna praca nad książkami.
80 % z jakichkolwiek dwóch przedmiotów maturalnych na poziomie rozszerzonym jest do osiągnięcia w rok nauki w klasie maturalnej. Taki wynik wystarczy Ci na prawie wszystkie uniwersytety w Polsce; jedynie na UW, UJ i UWr trzeba mieć nieco więcej.

Edit: Ale jeśli koniecznie chcesz iść do liceum, to ja wybrałbym ten humanistyczny, bo na pewno będzie tam łacina, co ułatwi Ci naukę w początkowych latach studiów. No chyba że jeszcze nie jesteś ostatecznie przekonana, wtedy warto rozważyć ten społeczno-prawny, będziesz miała jako takie pojęcie o polskim prawie i będziesz wiedziała, czy Cię to w jakimkolwiek stopniu zainteresuje (o ile trafisz na kompetentnych nauczycieli).

W zeszłym roku trzeba było mieć ok. 73 % z rozszerzonej historii, wiedzy o społeczeństwie i angielskiego. Mówię oczywiście o studiach dziennych.

dziękuje za pomoc ;) teraz sie przeraziłam bo byłam pewna , że nie potrzeba angielskiego rozsz.
Mój tata studiuje filologie angielskiego to mnie poduczy a do UJ postaram sie dostać za wszelką cenę.

jednak ja jestem za LO, mam swoje powody. to co lepsze profil społeczno-prawny czy humanistyczny?

1.Chciałabym się dowiedzieć gdzie najlepiej mieszkać na jakiej ulicy, albo w jakim akademiku przy studiowaniu prawa na Uniwersytecie Jagiellońskim. Chodzi o to , żeby było dosyć blisko. Bo zajęcia odbywają się w róznych budynkach
2.Czy jest tu może ktoś kto studiuje prawo na UJ?

RE: Najkiej ulicy najlepiej mieszkać studiując prawo na UJ?

Najlepszy byłby wóz Drzymały.

RE: Najkiej ulicy najlepiej mieszkać studiując prawo na UJ?

poważnie się pytam

RE: Czy warto studiować prawo na UJ?

Dużo jeszcze wpisów dodasz o UJocie? Kontakty? Zaraz się okaże, że w ogóle nie trzeba mieć matury.
Moim zdaniem nie warto, jak się chcesz uczyć, to nauczysz się wszędzie, a na UJocie jest ogromna presja, wyścig szczurów i egzaminy z kosmosu- z tego, co slyszałam.

Jak zostać adwokaterm?

Chodzi mi o to jak potem pracowac jako adwokat po studiach prawniczych? co zrobic zeby miec kierunek adwokata?

Zacząłbym od nauki polskiego.
Potem matura, studia prawnicze, aplikacja i już zaczynasz światłą karierę.

Raczej świetlaną, jak już się czepiamy;)

Jakie są przedmioty na studiowaniu prawa?

Jakich przedmiotów uczy się studiując prawo?

RE: Jakie są przedmioty na studiowaniu prawa?

no własnie nie znalazłam i dlatego pytam

RE: Jakie są przedmioty na studiowaniu prawa?

Matko, dziewczyno.. Czego Ty jeszcze nie wymyślisz.. Na każdej uczelni jest inny program. Wystarczy wchodzić na strony wydziałów prawa poszczególnych uczelni i sprawdzać program. Jak masz jeszcze jakieś pytania dot. prawa, to proponuję napisać to w jednym wątku..

Przejrzałam wszystkie zadane przez Ciebie pytania:
jakie są przedmioty na studiowaniu prawa,
jak zostać adwokatem,
czy warto studiować prawo na UJ,
na jakiej ulicy najlepiej mieszkać studiując prawo na UJ (nie.. to nie może być prawda..)
jaki wybrać profil w LO, żeby dostać się na prawo,
czy trudno się dostać na UJ

..

Ostatnia edycja:
RE: Czy warto studiować prawo na UJ?

ludzie...nie ma czegoś takiego jak poziom uczelni, jest tylko poziom studentow. Bo studia to nie podstawówka-założenie nie polega na tym, że jesteś uczony, tylko, że uczysz SIĘ

UJ odradzam dla ludzi o słabych nerwach. Tak jak ktoś wyżej napisał niektóre egzaminy są na prawdę z kosmosu, student się dla nich w ogóle nie liczy tylko kasa. Nie wiem jak z progiem na studiach dziennych bo tam nie składałem papierów nawet, jestem na zaocznych i wystarczył WOS i angielski rozszerzony (historii nie zdawałem). Żeby się dostać na audiencję w dziekanacie, trzeba się umówić kilka dni wcześniej. Nauki niestety dużo, są oczywiście egzaminy do których wystarczą 2 noce nauki ale takich jest mało i są mało punktowane. Jestem na 1 roku więc tyle mojego wymądrzania.
Za to nadrabia się integracją studencką i wszelkimi wyjazdami po kraju/europie. :winko:

Powrót