Chec odzyskania wkładu na mieszkanie oraz swoich rzeczy.

• Autor wątku Autor wątku nazQul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nazQul

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witajcie,
Byłem w związku konkubenckim przez 4 lata, od początku związku partnerka miała mieszkanie w remoncie po zalaniu (mieszkanie komunalne z prawem do zamieszkania przez nia). Partnerka miała na tamten moment zadłużenie około 140 tysiecy i nie miała pieniedzy na remont mieszkania, ma tez dziecko jednak ja nie jestem ojcem biologicznym... remont mieszkania przeprowadzałem razem z jej bratem który obecnie wyjechał do USA dwa lat temu i juz nie wróci. Oczywiście w tamtym czasie pomagałem finansowo oraz fizycznie jak to przy remoncie ponieważ w tamtym czasie zamieszkiwała mieszkanie siostry za ktore nic nie płaciła. I teraz tak, na mieszkanie remonty, wyposazenie wydałem około 80 tysiecy w przelewach bankowych i papierach udokumentowane mam około 45 tysiecy. W tamtym czasie partnerka zarabiała mniej niż ja i nie miała juz zdolności kredytowej wiec wszystko kupowałem ja i duzo niestety za gotowke(wiecej nie popełnie tego błędu). Wszystkie sprzęty AGD, wyposazenie mieszkania, zrobienie ogrzewania, sciany łazienka praktycznie w 90% opłaciłem ja część zaplacil jej brak jednak w pewnym momencie chcial zwrotu części nakładu gdyż wylatywał do USA. Ja sie obecnie wyprowadziłem a wszystkie sprzęty i wyposazenie zostało u niej. Nie chcę mnie wpuścić do mieszkania abym to zabrał. Po rozstaniu następnego i mojej wyprowadzce zobaczyłem rano naszego znajomego jak jedli razem sniadanie(szedłem po psa bo u niej byla ale na szczęście jest juz ze mna), ze względu iż nie mam zamiaru sponsorować jej życia moim kosztem a ona bedzie sobie ze wszystkiego korzystać i nie ma chęci mnie spłacać ani nic. Jak wejsc do mieszkania i zabrac wszystko co mam udokumentowane ze płaciłem ja? Czy moge wejsc i zabrac wszystkie sprzęty rtv/agd i wyjsc? Jak to zrobić abym nie mozna bylo sie do mnie przyczepić prawnie. Problem polega na tym ze ona ma dziecko i traktuje go jak syna a on mnie jak ojca jednak gdy usłyszałem "to nie Twoje dziecko nie interesuje sie nim" to mój pogląd sie zmienil i mam zamiar odzyskać wszystko co tam włożył. Jakie sa realne szanse na odzyskanie kosztów nakładów? Chciałbym tez aby część kosztów utrzymania tez do mnie wróciło. Od kiedy sie znamy czyli 4 lata nie zaplacila ani razu za prąd, wodę, gaz, czynsz, wszystko ja opłacałem i czy moge sie domagać jakiejś części zwrotu wyliczyłem ze bylo to około 40 tysiecy.
Obecnie zarabiam niecałe 5 tysiecy wynajmuje mieszkanie za 2800 i spłacam kredyt 1300 zl miesiecznie. Może ktoś cos poradzić? Jak wejsc do mieszkania i zabrac Tylko moje rzeczy. I jak odzyskać chociaż część nakładów na mieszkanie? I czy jest jakaś szansa na odzyskanie części kwoty nawet tej nie udokumentowanej?

Poczyniłeś nakłady na nieruchomość. Cały problem w tym, że to nie jest jej lokal a komunalny, czyli poczyniłeś nakłady na lokal będący własnością gminy. I to od niej (gminy) powinieneś żądać rozliczenia nakładów. W mojej ocenie spełniałeś roszczenie nienależne, do którego nie byłeś zobowiązany ani nie nastąpiło zastrzeżenie zwrotu. Czytaj art. 411 kc.
Co do ruchomości, wezwanie do wydania w określonym czasie (np. 14 dni od dnia doręczenia wezwania). Nie wyda, wytaczasz powództwo cywilne w tej sprawie.

Czyli w sumie nic nie moge odzyskać poza rzeczami typu agd/rtv i tego co kupilem i moge po prostu wynieść tak ? Dobrze rozumiem?

Okej, a skoro za cos zapłaciłem i nie moge tego wynieść formalnie należy do mnie tak ? Moze to głupie ale w takim układzie moge to zniszczyć ? Skoro jest moje ale nie moge z tego korzystać? Po prostu... nie jest to fajne ale sponsorem nie bede niech robią sobie sami wszystko... a np taka kabina prysznicowa niby jest jest zamontowana ale moge ja wyrwać i wyrzucić na śmietnik skoro za nią zaplacilem i w sumie za całą łazienkę... I salon... to głupie ale jest poprostu wojna w tym przypadku.

Nie, nie możesz. Nie masz prawa nawet wejść do tego lokalu.

Mam meldunek na pobyt stały to nic nie daje ?

Meldunek to jedynie administracyjne potwierdzenie zamieszkania w tym miejscu. Nie jest tytułem prawnym do zamieszkania w lokalu. Ty tworzysz fikcję meldunkową. Kiedyś to było wykroczenie, potem niedopełnienie obowiązku przestało być czynem karalnym jako wykroczenie. Teraz według zapowiedzi ma powrócić.

Powrót