child tax credit & right to reside

• Autor wątku Autor wątku trouble
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trouble

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam.
mówi sie ze czlowieka mozna zniszczyc ale nie pokonac ... mozna zniszczyc byle w imie prawa...okazuje sie..
w kwietniu zeszlego roku rozstalam sie z partnerem ,bedac w ciazy 5 mscy drugie dziecko za porada pracownika job center aplikowalam o Income Suport,gdzie po 2ch miesiacach dostalam list z odmowa poniewaz nie mam r2r , po odwiedzinach w citizen advice bureau zostalam przekonana ze posiadam r2r (mieszkam w uk od 2004r sierpien) zlozylam apelacje,po czym nastepne 2 miesiace w oczekiwaniu,znowu list z odmowa...
miedzy czasie dostalam matternity allowance bez prawa do HB , przed uplywem 6 miesiecy od momentu zakonczenia pracy aplikowalam o jobseekers allowance po czym znowu moja aplikacja zostala odrzucona poniewaz pobieram matternity allowance (chcialam zakonczyc matternity allowance i zamienic na JA) w styczniu znalazlam prace msc przed zakonczeniem MA ,po trzech mscach niestety stracilam pozycje i znow musialam aplikowac o JA niestety bez prawa do zasilku poniewaz nie mam r2r...
w ten oto sposob kraj w ktory krzyczy jak to dzieci sa tutaj wazne pozostawia matke bez srodkow do zycia,nigdy nie unikalam pracy! kazdemu moze sie noga powinac w zyciu.
po rozliczeniu podatkowym dostalam wlasnie list z HM RAVENUE & CUSTOM z forma do wypelnienia poniewaz aby otrzymywac Child tax credit trzeba miec r2r...
od dwoch tyg pracuje 16 godz tyg , pytanie moje brzmi czy w zwiazku z moimi niskimi przychodami w zeszlym roku bez zasilku jsa maja prawo zadac zwrotu child tax credit????
to jest jakis koszmar i zupelnie nie wiem do kogo napisac o rzetelne i indywidualne rozpatrzenie mojej sytuacji,niestety CAB jak narazie prowadzi tylko mile konwersacje z pania menager Job Center Plus a czas plynie...
a ja w dalszym ciagu nie wiem dlaczego stracilam r2r...
bardzo prosze o odpowiedz na moje pytanie i moze jakas porade z kim mam rozmawiac bo mam juz tego dosc i jestem psychicznie wykonczona.
dziekuje.

a czy jestes zarejestrowana z Home Office- WRS Scheme?

Proponuje poskladac to wszystko w jedna calosc i napisac jeszcze raz wszystko po kolei bo jak na razie nic z tego nie rozumiem Job Center Plus nie ma nic wspolnego z child tax credit wiec nie wiem jakie rozmowy CAB moze z nimi prowadzic prowadzic w tej sprawie. Informacje o odwolaniach i odmowach w sprawie Income suport znajdziesz tu http://forumprawne.org/wielka-brytania/49112-income-support.html
jezeli natomiast mialas problemy z JS to informacje znajdziesz tu http://forumprawne.org/wielka-brytania/50555-jobseeker-allowance-problemy.html

dzieki za zainteresowanie...
duzo tego bedzie,,,
otoz;mieszkam tu od sierpnia 2004r.caly czas pracowalam,2 razy w tym czasie bylam zarejestrowana jako bezrobotna (krotkie okresy ).
w kwietniu 2009 rozstalam sie z partnerem i odeszlam z pracy w 5 mscu ciazy bo nie mial kto posiedziec ze starsza corka.
Udalam sie do JC i zapytalam o co w mojej sytuacji mam aplikowac ,uslyszalam ze definitywnie Income support dostalam nr tel i wszystko...
aplikowalam zatem...po 2mscach dostalam odmowna odp,krotko bo nie mam r2r..
CAB zapewnilo mnie ze mam r2r wiec zlozylam apelacje,czekalam nast 2 msce i powtorka z rozrywki, bo nie masz r2r i nie przeszlam habitual residence test...
4 msce bez srodkow do zycia,zadnego dofinansowania... (housing benefit do zwrotu 2 pierwsze msce:)
Miedzy czasie dostalam Matternity Allowance back dated
Po spotkaniu z panem do spraw emigracyjnych dowiedzialam sie ze posiada right to reside jezeli pracuje lub poszukuje pracy i moge miec przerwe do 6 mscy aby nabyc spowrotem wiec pod koniec wrzesnia aplikowalam o Jobseekers Allowance ( chcialam zamienic MA na aktywne poszukiwanie pracy)
Odpowiedz uzyskalam ze nie moge zamienic poniewaz wysokosc MA jest wyzsza od JSA .
w styczniu znalazlam prace tym samym zakonczylam MA miesiac wczesniej, wkoncu jakies godziwe pieniazki ale upominalam sie przez 3 msce o kopie kontraktu i company policy i dostalam tydzien wypowiedzenia:beer:
,elegancko:) (bylo sie nie upominac)
Aplikowalam o JSA CONTRYBUTION BASE (do tego nie musimy miec r2r),na to odpowiedz ze nie mam wystarczajaco odlozonego ....co jest nieprawda bo sprawdzilam i jestem z tym ok .!!
wiec niewiem o co chodzi ale najwidoczniej DWP ma na mnie egzotyczna alergie!!!
Co nie zmienia faktu jak potraktowali kobiete w ciazy i 2l dzieckiem pozostawiajac bez srodkow do zycia , a najlepsze jest to ze do tej pory nie wiem dlaczego stracilam r2r,pamietam ze w aplikacji o IS bylo pytanie czy poszukuje pracy,na ktore moze niezbyt madrze odpowiedzialam ze nie, bo zostalam sama i mam problem z childcare,ale mialam na mysli ze jak mam szukac pracy skoro jestem sama z dnia na dzien i nie mam opiekunki do dziecka jeszcze,ale nie wiem czy dobrze sie domyslam...
swoja droga ciekawe kto by przyjal kobiete w 5mscu ciazy do pracy...

Ale do rzeczy;
na koniec maja zadzwonilam rozliczyc sie .,wszystko bylo fajnie do momentu kiedy pani uslyszala ze zarobilam tylko £2000 , niestety suma Matternity Allowance nie jest brana pod uwage...i pani pyta czy nie pobieralam zasilku IS lub JSA odpowiedzialam ze nie otrzymalam z Job Center zadnych pieniedzy.
po kilku dniach wyslali mi list about child tax credit,bo ich system pokazuje im ze jestem z Polski i aby otrzymywac ten zasilek musze miec right to reside in UK
forma zawiera pytania typu; kiedy aplikowalam o IS lub JSA
czy jestem zatrudniona i czy bylam zatrudniona wczesniej?
do tego wszystkie daty
detale moich pracodawcow i ile godzin tyg pracowalam
czy posiadam WRS obecnego pracodawcy i swoich ostatnich?

rozumiem z teg tyle ze nie pracujac od kwietnia do stycznia nie mam r2r poniewaz Matternity Allowance jest macierzynskim i nie ma nic wspolnego z poszukiwaniem pracy ... co za tym idzie child tax credit ktory otrzymywalam bedzie do zwrotu?????

okrutnie milo do samego konca!!

teraz jedynie moga zabrac mi dzieci bo nie mam r2r!!!??????
cos tu jest nie tak,zrobilo sie zamkniete kolko z ktorego wyjscia nie widze!!!
nikt z moich przyjaciol nawet Anglikow nie slyszal zeby ktos mial taki koszmar ktory ja przechodze juz ponad rok!!!

rozpisa£am sie... przepraszam ze to taki woz z weglem... ale to jest moje story!!

Dodam ze WRS ostatniego pracodawcy wyslalam niedawno , choc dzwoniac do Home office uzyskalam info ze WRS robi sie po przepracowanych pelnych 12miesiacach (co zrobilam 5 lat temu) i pozniej nie musze tego robic!

prosze mi napisac jak wam podoba sie moja historia i czego moge sie spodziewac odnosnie child tax credit w tej sytuacji.?

dzieki serdeczne za zainteresowanie.

trouble:cool:

trouble, to nie chodzi o to by Twoja historia nam się podobała czy nie, bo to nie o podobanie się chodzi, a mogę cię zapewnić, że takich historii jak Twoja jest na prawdę wiele. System brytyjski wspomaga samotne matki ale rodowite, a my jesteśmy obce (czytaj z Polski :)) i żeby móc zasięgnąć takiej pomocy musimy spełnić KILKA warunków, jak np. ten by mieć r2r. Sam fakt, że Polska wstąpiła do Unii nie zrobił z nas np. brytyjczyków. Podlegamy pod ustawy i dyrektywy, które dokładnie określają nasza pozycję.
I jest to kolejny mit do obalenia, że skoro my w Unii, to nam się wszystko należy, niestety nie.
Ja również miałam swoje przejścia jeśli chodzi o IS, ale na szczęście udało mi się z tego wybronić i mam r2r, bo moja córka rozpoczęła tutaj szkołę i nadal do niej chodzi. Starałam się o IS od 4 marca 2009 roku a sprawe w Trybunale miałam 2 marca 2010 i pomimo tego iż wygrałam do dnia dzisiejszego nic mi jeszcze nie zapłacili a jest 16 czerwiec.

Kiedy rozstałaś się z partnerem to straciłaś r2r, bo kiedy z nim byłaś a on pracował, to byliście rodziną i miałaś r2r jako członek rodziny (nawet gdybyś nie pracowała).
Aby wiedzieć więcej o r2r to poczytaj sobie ustawę:

The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006

i dyrektywę:

http://ec.europa.eu/justice_home/doc_centre/citizenship/movement/doc/table_correspondence_en.pdf

Sytuacja byłaby inna gdybyście byli małżeństwem, bo wówczas zachowałabyś r2r nawet w przypadku rozwodu, ale z Twojej opowieści wywnioskowałam, że małżeństwem nie byliście.
W tej sytuacji, by mieć r2r musisz pracować, chociaż kilka godzin, albo np. mieć własną działalność.

Co do CTC to jeśli nie miałaś przez pewien okres r2r, to prawdopodobnie będą chcieli byś te pieniążki zwróciła.

Jest tylko jeszcze inna kwesta, może mogłabyś się starać o stałego rezydenta, tylko musiałabyś mieć 5 lat pracy, a z tego co widze, to chyba Ci trochę zabrakło. Przyjechałaś w sierpniu 2004, jesli zaczęłas pracę od razu to 5 lat miałabyś w sierpniu 2009, a odeszłaś od partnera w kwietniu i od razu zrezygnowałaś z pracy???

Dzieci Ci nie zabiorą, bo nie masz r2r.

A co do WRS, to jeśli wcześniej sie zarejestrowałaś i przepracowałaś 12 miesięcy to nie musisz się więcej rejestrować w HO.

Pozdrawiam

dzieki serdeczne,za wyczerpujace info:ok:
nie pozostaje mi nic innego jak zaakceptowac i niesc krzyz do konca...
za lekkomyslnosc sie p£aci .
jeszcze raz dzieki wielkie
trouble:cool:

sorry ale masz prawo do przebywania jesli pracowalas tyle lat .....z WRS em......odwoluj sie .....
nasze prawa nie roznia sie od praw brytytjczykow bo nie moga to nie zgodne z przepisami
bylo by latwiej jak bys rozpisala okresy pracy i nie pracownia...daty....okresy odprowadzania NI ...

Powrót