chomikuj.pl - prawa autorskie - bardzo proszę o poradę !

• Autor wątku Autor wątku gloradin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
G

gloradin

Witam
Otrzymałam przedwczoraj wiadomość na mojego chomika i jestem przerażona, nie wiem co robić.
Wiadomość brzmi:

Szanowna Pani/Szanowny Panie,
informujemy, że poprzez rozpowszechnianie plików utworów (E L James) publikowanych przez nasze wydawnictwo dopuściła się Pani / dopuścił się Pan czynu opisanego w art. 116 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, który zagrożony jest odpowiedzialnością karną.
Zgodnie z art. 79 ww. ustawy wzywamy więc Panią/Pana do natychmiastowego zaniechania dalszego naruszania praw autorskich oraz do naprawienia wyrządzonej szkody.
Zgodnie z obowiązującym prawem przestępstwo z art. 116 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych jest tzw. przestępstwem wnioskowym. Oznacza to, że wszczęcie postępowania przez organy ścigania (prokuraturę) zależne jest od złożenia wniosku przez pokrzywdzonego – w tym przypadku przez Wydawnictwo Sonia Draga.
W związku z powyższym prosimy o kontakt w terminie 7 dni od dostarczenia niniejszej wiadomości w celu zawarcia ugody. Przedmiotem ugody będzie zaspokojenie roszczeń wydawnictwa (poprzez naprawienie wyrządzonej szkody) oraz zwolnienie Pani/Pana (naruszającego) z odpowiedzialności.
Prosimy Panią/Pana o nielekceważenie tej wiadomości. Jeżeli we wskazanym powyżej terminie nie skontaktuje się Pani/Pan z nami telefonicznie (tel. 32 782 64 77) lub mailowo (info@soniadraga.pl, wpisując w temat maila: „Ugoda chomikuj.pl”), wydawnictwo w celu ochrony swoich praw złoży do prokuratury wniosek o ściganie i ukaranie sprawcy w związku z podejrzeniem popełnienia przestępstwa. Zgodnie z art. 180a oraz 180c ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną operator jest zobowiązany, by przez 24 miesiące przechowywać tzw. logi, czyli dane osób logujących się. Dane takie muszą zostać udostępnione organom ścigania na potrzeby prowadzonych postępowań.
Legalna kultura to dla nas bardzo ważny cel. Publikując nielegalnie treści w Internecie, pozbawia się wynagrodzenia autorów i wydawców. Stan taki powoduje, że świat książek przestaje się rozwijać i upada, cywilizacja zaś nie może istnieć bez kultury. To przestępstwo, za które zgodnie z prawem należy ponieść karę. Sytuację tę można jednak rozwiązać na drodze ugody, czyli wzajemnego ustępstwa obydwu stron. Pozytywna odpowiedź na naszą wiadomość jest szansą na uniknięcie ewentualnej odpowiedzialności karnej.

Z poważaniem
Dział Prawny
Wydawnictwo Sonia Draga Sp. z o. o.

Błagam o jakąkolwiek poradę, co powinnam teraz zrobić...!
Konto na chomiku mam o 2008 roku, nigdy nie próbowałam w żaden sposób czerpać korzyści z zamieszczanych nań plików. Nie "nabijałam" punktów, jak to inni użytkownicy mają w zwyczaju. Na prawie autorskim nie znam się, mimo wcześniejszych prób czytania na ten temat i szukania informacji, wciąż nie rozumiem wielu aspektów. Jeśli naprawdę zrobiłam coś złego, zrobiłam to nieświadomie :(
Wszyscy moi znajomi używają chomika jako dysku wirtualnego, na którym trzymają ciekawe rzeczy. Nikt z nich nigdy nie otrzymał takich wiadomości. Ja również chomika potraktowałam jak dodatkowe "miejsce". Omawianych plików nie mam nigdzie indziej, ani na komputerze, ani na urządzeniach przenośnych. Ciężko mi nawet powiedzieć, że te pliki w jakiś sposób w ogóle posiadam... ale trzymając je na chomiku dałam szansę na dalsze ich ściąganie i w tym chyba tkwi sedno, prawda?

Czy wpadłam w poważne tarapaty? Co mam począć z tym zawiadomieniem?
BŁAGAM o poradę !

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót