Chora umowa stażowa, pytanie.

• Autor wątku Autor wątku mood
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mood

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Każdy popełnia błędy. Kilka miesięcy temu wziąłem udział w programu stażowym. W międzyczasie znalazłęm praktykę w danej firmie, ale okazało się, że nie mogę zacząć praktyki bo wziałem udział w programie stażowym. Chora umowa i firma, która zalega z wypłatami, ogólnie dużo problemów.

O mały włos nie dostałbym się do tej firmy i nie miał tego co mam teraz (doświadczenie zawodowe), ale udało się i teraz przychodzi koniec umowy. Staż kończy mi się 17.10, ale zastanawiam się czy aby na 100% będę wolny.

Chodzi o to, że w umowie kiedyś był zapis, że pracodawca ZOBOWIĄZANY jest zatrudnić stażystę na okres 3 miesięcy 1/2 etatu UoP lub umowa cywilno-prawna, 3 krotnośći minimalnego wynagrodzenia, okres 3 miesiecy. Zapis ten został zmieniony na PRACODAWCA DOPUSZCZA MOŻLIWOŚĆ zatrudnienia. Dopiero po tej zmianie umowa została podpisana i ja dostałem się na staż tak więc mam pytanie.

Skoro w umowie widnieje zapis, że umowa rozwiązuje się z upływem okresu na który została zawarta (18.06 - 17.10.2018) oraz informacja, że pracodawca dopuszcza możliwosć zatrudnienia to w przypadku zaproponowania mi umowy mogę zrezygnować to jedno?

Dwa, jeśli dostanę umowę (mam dostać, umowa cywilno-prawna) lecz na kwotę różna od zapisu w umowie to czy będę mógł ją podpisać i rozpoczać pracę?

mood napisał:
to w przypadku zaproponowania mi umowy mogę zrezygnować to jedno?
Możesz
mood napisał:
Dwa, jeśli dostanę umowę (mam dostać, umowa cywilno-prawna) lecz na kwotę różna od zapisu w umowie to czy będę mógł ją podpisać i rozpoczać pracę?
Twój wybór :) jak na razie jest swoboda w zawieraniu umów

Praca sama w sobie jest ok, ale zależy mi na wynegocjowaniu odpowiedniej dla mnie stawki i tak się zastanawiam czy nie będzie jakichś problemów na sam koniec. Rozumiem, gdy w umowie był zapis o obowiązku zatrudnienia to jak jestem zobowiązany jak i pracodawca, lecz zapis "dopuszcza możliwość zatrudnienia" daję te swobodę.

Dodatkowo W $Rozwiazanie umowy widnieje informacja

"Umowa niniejsza rozwiązuje się z upływem okresu na jaki została zawarta."

Na stronie głównej widnieje jedynie informacja, że umowa została zawarta w dniu 13.06.2018 w miejscowości X pomiędzy (wypisane strony).

W $Staż napisane jest, że strony ustalają okres odbywania stażu od 16.06.2018 do 17.10.2018

Mam rozumieć, że umowa wygasa z dniem zakończenia stażu czyli 17.10.2018? Nie chce mieć żadnych nieprzyjemności, dość nerwów pożarła mi te pseudofirma i jedyne czego chce to uwolnić się od nich raz na zawsze.

mood napisał:
w umowie kiedyś był zapis, że pracodawca ZOBOWIĄZANY jest zatrudnić stażystę na okres 3 miesięcy 1/2 etatu UoP lub umowa cywilno-prawna, 3 krotnośći minimalnego wynagrodzenia, okres 3 miesiecy. Zapis ten został zmieniony na PRACODAWCA DOPUSZCZA MOŻLIWOŚĆ zatrudnienia. Dopiero po tej zmianie umowa została podpisana i ja dostałem się na staż tak więc mam pytanie.
mood napisał:
W $Rozwiazanie umowy widnieje informacja "Umowa niniejsza rozwiązuje się z upływem okresu na jaki została zawarta."
Kosssz napisał:
W $Staż napisane jest, że strony ustalają okres odbywania stażu od 16.06.2018 do 17.10.2018
mood
Mezczyzna.gif
nie otrzyma Pan rzetelnej odpowiedzi wrzucając jedynie strzępki umowy.... Proszę załączyć/przytoczyć dokładną treść umowy, wtedy można będzie cokolwiek doradzić.

Ostatnia edycja:
Szczerze mówiąc przytoczyłem najistotniejsze zapisy umowy. Do tej pory byłem przekonany, że umowa traci ważność z dniem zakończenie stażu

"Okres odbywania stażu strony ustalają od: ... "

W prawdzie jest to umowa o staż (gdzie widnieje taka zapiska) więc na logikę traci ważność z dniem zakończenia stażu lecz zastanawia mnie dlaczego jest informacja "zawarta w dniu x w miejscowości x pomiędzy:", a nie jest podana data zakończenia umowy.

Dodatkowo widnieją informacje, że umowa zostaje zakończona, gdy uczestnik projektu podejmie zatrudnienie w czasie trwania stażu na danych warunkach.

mood napisał:
Szczerze mówiąc przytoczyłem najistotniejsze zapisy umowy. Do tej pory byłem przekonany, że umowa traci ważność z dniem zakończenie stażu "Okres odbywania stażu strony ustalają od: ... "
Okres odbywania stażu to nie to samo co okres obowiązywania umowy.
Jak już wcześniej napisałam, jeśli chce Pan poważnej porady, to trzeba pokazać całość umowy a nie jej fragmenty, dlatego że jeden paragraf może wynikać z innego. Nie otrzyma Pan tutaj porady "pod swoje oczekiwania".

Powrót