choroba a ograniczenie wolnosci

• Autor wątku Autor wątku natik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie. Mój brat cierpi na ciężką nerwice, leczy sie od kilku lat u psychiatry. Pozatym ma skolioze kregoslupa , 2 razy w tyg musi chodzic na rehabilitację. Przy cięższych pracach traci przytomność. Popelnil wykroczenie z art 270 (falszerstwo) dostal kare ograniczenia wolnosci prace spoleczne 40 h miesiecznie 10 miesiecy. Dodam iz uczy sie zaocznie, i jest na utrzymaniu naszych rodziców wiec chyba nie ma mozliwosci zamiany na grzywnę? Czy jest mozliwosc odroczenia tej kary, lub jakiejs zamiany na mniej cieżką np wolontariat w domu opieki ? Trzeba napisac wniosek do sądu? Przedstawić jakieś zaświadczenia od lekarza?

ps. na policji nie zeznał iż leczy się psychiatrycznie!

1) to nie jest wykroczenie tylko przestępstwo !

2) skoro wyrok jest już prawomocny to musztarda po obiedzie...

3) wyrok jaki dostal mozna określić jako bardzo łagodny... !

Kodeks karny wykonawczy przewiduje możliwość odroczenia wykonania kary ograniczenia wolności z powodów zdrowotnych. Wniosek w tej sprawie można złożyć w Sądzie który wydał wyrok w sprawie w pierwszej instancji. Sąd oceni sprawę i zadecyduje.

natik napisał:
Popelnil wykroczenie z art 270 (falszerstwo) dostal kare ograniczenia wolnosci prace spoleczne 40 h miesiecznie 10 miesiecy. Dodam iz uczy sie zaocznie, i jest na utrzymaniu naszych rodziców wiec chyba nie ma mozliwosci zamiany na grzywnę?
Czyn z art. 270 k.k. jest występkiem, a nie wykroczeniem. Co się zaś tyczy zamiany kary ograniczenia wolności na grzywnę, to jest taka możliwość - pytanie tylko czy i w jakiej wysokości skazany (a właściwie jego rodzina) są w stanie grzywnę uiścić.

Czy jest mozliwosc odroczenia tej kary, lub jakiejs zamiany na mniej cieżką np wolontariat w domu opieki ? Trzeba napisac wniosek do sądu? Przedstawić jakieś zaświadczenia od lekarza?
Nie wiem jaką pracę ma wykonywać skazany, ale gwarantuję iż praca w domu opieki do lekkich nie należy. To nie polega na trzymaniu pensjonariusza za rękę i uśmiechaniu się. Wystarczy wspomnieć, iż w domach opieki przebywają m. in. osoby bardzo ciężko chore, które należy przewijać - a to już jest ciężka praca fizyczna.
Wniosek o zmianę formy kary można złożyć, ale proszę pamiętać iż to nie oznacza że skazany dostanie pracę lżejszą.

natik napisał:
Witam, mam pytanie. Mój brat cierpi na ciężką nerwice, leczy sie od kilku lat u psychiatry. Pozatym ma skolioze kregoslupa , 2 razy w tyg musi chodzic na rehabilitację. Przy cięższych pracach traci przytomność.

ps. na policji nie zeznał iż leczy się psychiatrycznie!

sam fakt choroby psychicznej nie powoduje zwolnienia z kary pozbawienia wolności, podobnie rzecz ma się z problem kręgosłupa ( w przypadku tego ostatniego w zk przeciw-bólowo podadzą mu np. Majamil). Pamiętajmy, że w Polsce jest kilka zk "specjalizujących" się w oddziały psychiatryczne (zarówno dla kobiet jak mężczyzn)...

marcinmajster napisał:
sam fakt choroby psychicznej nie powoduje zwolnienia z kary pozbawienia wolności, podobnie rzecz ma się z problem kręgosłupa ( w przypadku tego ostatniego w zk przeciw-bólowo podadzą mu np. Majamil). Pamiętajmy, że w Polsce jest kilka zk "specjalizujących" się w oddziały psychiatryczne (zarówno dla kobiet jak mężczyzn)...

1 Nie chodiz o wiezienie tylko o roboty spoleczne (kopanie dolow na cmentarzu, przenoszenie plyt, wozenie gruzu na taczkach)

2 nie wiem czy taki lagodny, znajomy w innym sadzie dostal 3 miesiące po 20 h i zadnych kosztow sadowych za identyczne przestepstwo (podrobienie legitymacji) a oboje nie karani uczacy sie , mlodociani.

3 czy moge isc to zrobic za brata a on by tylko podpisal to ze tam byl? ja nie choruje wiec bez problemu moge to zrobic za niego.

4. brat nie pracuje w miescie 10tysiecznym strasznie trudno o prace ale z pomoca rodzicow jakos bysmy splacili ta grzywna tyle czy jesli napiszemy odwolanie aby zmienili na grzywna to czy sad nie zasadzi wiezienia poniewaz brat nie ma swoich dochodow. ?

Zgodnie z treścią przepisu zamiana kary ograniczenia wolności na grzywnę możliwa jest w wypadku uchylania się skazanego od odbycia kary. Jesli skazany nie może pracować z przyczyn zdrowotnych to trudno mówić o uchylaniu się a co za tym idzie o karze zastępczej.

Zakładając jednak, że Sąd miałby jednak orzekać karę zastępczą to jeśli skazany nie ma z czego zapłacić to Sąd powinien orzec zastępczą karę pozbawienia wolności.

Powrót