choroba w holandii

• Autor wątku Autor wątku Bartollo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartollo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
mam bardzo wazne pytanie i potrzebuje szybkiej odpowiedzi.Mieszkam w holandii od 10lat ale niestety nie znam prawa pracy tak dobrze,zeby nie zadawac pytan.Oczywiscie mam stala praca z umowa na czas nieokreslony.Jestem chory od ponad miesiaca,mialem wypadek w polsce i po miesiacu choroby wrocilem do holandii,do tej pory wszystko bylo ok i pracodawca nie robil zadnych problemow w zwiazku z tym,ze bylem chory w polsce.Jutro mam wizyte u neurologa ale od poniedzialku do piatku bylem w polsce,zadzwonilia do mnie moja przelozona zeby zapytac gdzie jestem poniewaz nie mogla sie do mnie dodzwonic,powiedzialem jej,ze pojechalem do polski na tydz do czasu nastepnej wizyty u lekarza.No i zaczely sie problemy gdyz oznajmili mi,ze powinienem miec zezwolenie z arbodienst na taki wyjazd lub zezwolenie pracodawcy.I nie wiem wlasnie jak to wyglada w tej sytuacji poniewaz nie pojechalem do polski chorowac tylko udalem sie podczas mojej choroby na tydz do polski i tak wlasciwie zabrac lekarstwa ktorych zapomnialem a od neurologa w holandii nie dostalem zadnej recepty poniewaz po takie musialem sie zglosic do lekarza rodzinnego a na wizyte musialbym czekac 4dni wiec wybralem sie do polski po lekarstwa ktore zapomnialem.Sytuacja ta moze doprowadzic do zwolnienia mnie z pracy,czy moj pracodawca ma prawo mnie zwolnic?dostalem poismo z pracy ktore o tym mowi,ze nie powinienem byl opuszczac holandii bez ich zgody itd..i ze beda chcieli ze mna rozwiazac umowe od dnia 14 marca tj. od dnia kiedy mnie juz nie bylo w holandii.Zaznaczam,ze nigdy wczesniej nie chorowalem dluzej niz 2-3 dni i nigdy czesciej niz 2 razy w roku wiec powodu jako takiego zebym byl na straconej pozycji niema.Jest to decyzja mojej przelozenej,poniewaz moja absencja oslabia prace magazynu a jestem jedynym magazynierem.Prosze o pomoc i odpowiedz na moje pytanie.

Sprawa jest na tyle powazna iz powinien poprosic o konsultacje osobe znajaca prawo pracy. Pracodawca wychodzi z zalozenia, ze skoro mogl Pan jechac do Polski tyle kilometrow, to zapewne stopien Pana choroby nie jest az tak powazny aby byc na zwolnieniu lekarskim. Pan powinien byc w czasie chorobowego w pelni dyspozycyjny np. w przypadku odwiedzic lub telefonu pracodawcy. Pod tym wzgledem Holandia jest bardzo wymagajaca.

Powrót