Chorobowe 183 dni i co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku KONAR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

KONAR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Proszę o poradę , jak to wygląda w świetle... ? : Byłem na chorobowym pół roku i starałem się o rentę inwalidzką z uwagi na stan zdrowia .Powszechnym jest że ZUS potwierdza stan chorobowy ale w orzeczeniu stwierdza że można pracowć .Chorobowe skończyło się dwa tygodnie temu a teraz po orzeczeniu muszę coś zrobić z sobą , oczywiście będę szukał pracy i zarejestruję się jako osoba bezrobotna , bo stosunek pracy z poprzednim pracodawca wygasł . A za tym , od chorobowego , minęło kilkanaście dni i tu pytanie . Czy jak znajdę jakieś zatrudnienie , to będę miał ciągłość , czy startuje od początku by zaliczyć rok ?

KONAR napisał:
Czy jak znajdę jakieś zatrudnienie , to będę miał ciągłość , czy startuje od początku by zaliczyć rok ?

Ciągłość do czego?

Ciągłość zatrudnienia do ewentualnych świadczeń z RUP , które mogę dostać po roku przepracowanym - chce wystąpić o dofinansowanie na działalność gospodarcza ! Dodam --- pracowałem 2 miesiące i poszedłem na pół roku na chorobowe , renty nie dostałem więc nie mam pojęcia co mi się liczy i co mam robić . Mam 60 lat i choroby nie daja mi pracowac normalnie a ze głowe mam i ledwo chodze to ZUS ma mnie głęboko w poważaniu ! Jest gościu który moze mnie zatrudnić na pół roku , czy przerwa miedzy chorobowym a podjęciem pracy będzie się liczyła do ciągłości , czy muszę szukac zatrudnienia na rok ?

Ostatnia edycja:
Witam ! Znalazłem wszystkie interesujące mnie odpowiedzi na forach prawnych i już wiem co potrzeba ! Dzieki za zainteresowanie .Pozdrawiam JK

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót