Chorobowe a odbiór za przekroczenie tygodniowego wymiaru czasu pracy

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Mój grafik pracy jest następujący.
Zmiana poranna praca 6 dni w tygodniu pon - sobota.
Następnie zmiana popołudniowa 4 dni w tygodniu pon - czwartek.
W ewidencji w piątek gdy mam zmianę popołudniowa pracodawca wpisuje odbiór za pracę w sobotę.

Moje zwolnienie lekarskie jest 6 dniowe pon - sobota i wypadło gdy według grafiku pracy miałem świadczyć pracę na zmianie porannej.

Czy w powyższej sytuacji obowiązuje mnie praca zgodnie z grafikiem, czy w tygodniu gdy wypada mi 4 dyniowy tydzień pracy mam pracować 4 czy 5 dni /również w piątek?/.

Prawa do odbioru na "piątek" nie nabyłem bo w sobotę nie pracowałem?

Skoro zwolnienie chorobowe obejmuje dni wyznaczone w harmonogramie pracy (pn- sb) jako dni pracujące to wszystkie te dni na które jest zwolnienie obniżają wymiar czasu pracy w całym miesiącu.
Tym sposobem w kolejnym tygodniu pracujesz również zgodnie z harmonogramem tylko przez 4 dni.
to nie jest prawo do odbioru - źle rozumiesz
Gdybyś chciał urlop na ten tydzień pracy to niestety ale musiał byś wziąć na wszystkie 6 żeby mieć tydzień wolnego

Art. 130. § 1. Obowiązujący pracownika wymiar czasu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym, ustalany zgodnie z art. 129 § 1, oblicza się:

• 1) mnożąc 40 godzin przez liczbę tygodni przypadających w okresie rozliczeniowym, a następnie

2) dodając do otrzymanej liczby godzin iloczyn 8 godzin i liczby dni pozostałych do końca okresu rozliczeniowego, przypadających od poniedziałku do piątku.
§ 2. Każde święto występujące w okresie rozliczeniowym i przypadające w innym dniu niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin.

§ 21. (utracił moc)

§ 3. Wymiar czasu pracy pracownika w okresie rozliczeniowym, ustalony zgodnie z art. 129 § 1, ulega w tym okresie obniżeniu o liczbę godzin usprawiedliwionej nieobecności w pracy, przypadających do przepracowania w czasie tej nieobecności, zgodnie z przyjętym rozkładem czasu pracy.

Powrót