Chorobowe płatne przez ZUS

• Autor wątku Autor wątku asiia1998
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiia1998

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Czy ktoś może mi podpowiedzieć ile mniej więcej ZUS przetwarza wniosek o świadczenie chorobowe? Od 01.07 przebywam na zwolnieniu lekarskim (ciążowym) i za lipiec otrzymałam przelew od pracodawcy w terminie, natomiast za sierpień jeszcze nie i po telefonie do ZUS okazało się, że pracodawca złożył wniosek o wypłatę świadczenia dopiero 31.08, mimo że zwolnienie na Pue ZUS było już od 03.08. Jak myślicie będę musiała czekać na wypłatę z do końca września czy te wypłaty są dokonywanie szybciej? Poza tym pani na infolinii ZUS powiedziała mi, że pracodawca 31.08 złożył w sumie 3 wnioski o wypłatę świadczenia chorobowego czyli jak rozumiem od razu za wrzesień i październik, bo zwolnienie mam do porodu, czyli 03.11., to znaczy że wypłata za wrzesień będzie liczona od 31.08 i też otrzymam ją około końca września? I co wtedy za październik jeśli wniosek też został już złożony? ZUS raczej nie wypłaca do przodu, tylko dlatego że jest wniosek, chyba że ja źle zrozumiałam panią z infolinii. Czy gdzieś na Pue ZUS mogę podejrzeć wnioski, które złożył pracodawca?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót