chorobowe w holandii

• Autor wątku Autor wątku basiaX988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basiaX988

Użytkownik
Odpowiedzi
54
jestem w Polsce bo zdecydowałam się tutaj korzystać z lekarza ginekologa (jestem w 20 tyg. ciąży) okazało sie że mój powrót do NL jest nie możliwy gdyż ciąża jest zagrożona. w jaki sposób dostać holenderskie chorobowe ?? Czy musze wrócić do NL?? Proszę o pomoc

Nie bardzo zrozumialam o co ci chodzi, czy jestes zatrudniona w HOlandii? Jezeli tak, to nalezy zglosic telefonicznie ten fakt do Twojego pracodawcy. Jezeli pracodawca by zazadal mozna tez przeslac zaswiadczenie od polskiego lekarza specjalisty. Jednak z tego co wiem, to wystarczy telefonicznie ten fakt zglosic do pracodawcy i informowac pracodawce kiedy orientacyjnie mozesz wrocic do pracy. Nalezy podac Twoj telefon kontaktowy (komorkowy), gdyz pracodawca moze dzwonic do Ciebie, aby zapytac sie jak sie czujesz i kiedy masz zamiar wrocic do pracy. Nieodebranie telefonu moze miec bardzo NEGATYWNE skutki.
Jezeli jest inna sytuacja to napisz.

Problem polega na tym że gdy przyjeżdżam do PL do lekarza muszę zerwać umowę o pracę, takie przepisy ma moje bióro. Czyli gdy jestem w Polsce nie mam zatrudnienia w NL.

No tak, w takim razie masz taka umowe o prace i raczej juz nic nowego sie nie wymysli w Twojej sprawie, jedynie to zmiana umowy, ktora pracodawca napewno nie zechce zmienic.

witam ponownie. wróciłam do holandii. Podpisałam umowe o prace i powiedziałam że polski ginekolog pozwolił mi pracować max 4 tyg. W 4 tygodniu pracy zaczeły sie problemy. Niby w Nl nie ma L4. Bióro zgłosiło mnie do UVW o chorobowe, i wtedy zaczeły sie problemy mianowicie 1. nie chcą uznać żadnego dokumentu od polskiego lekarza (ani L4 ani nawet zaświadczenia o terminie porodu) kazali iść do lekarza w NL. Bez problemu poszłam wypisał papier o terminie porodu (który ja mu podałam) ale powiedział że nie może poświadczyć mojej niezdolności do pracy bo to należy do lekarza prowadzącego (polskiego). 2. UVW w jeden dzień chcieli papiery z Pl, dostali diagnoze po łacinie. ale im to nie wystarczyło, więc kazali znowu iść do NL lekarza ale innego (położna). Nie zgodziłam się iść do pracy lekarz w PL zabronił chyba że chcę urodzić przedwcześnie.

Czy oni naprawdę nie uznają papierów z PL, czy chcą się mnie pozbyć ?? Jak to wygląda w NL ?? Siedzę w domu i nie płacą mi chorobowego, tylko dziennie potrzebują coś innego

Najśmieszniejsze pierwsze pytanie od lekarza w NL : jak to się stało że jestem w ciąży :) to dlatego wole lekrza w pl

No to chyba jakis wybitny specjalista ten lekarz holenderski! Super ze wogole sie zorientowal, ze jestes w ciazy. Mogl przeciez pomyslec, ze tylko przytylas.

No tak ale dlaczego nie chcą mi płacić chorobowego?? Nawet "lekarz" holenderski powiedział że w NL nie potrzeba dowodu na to że jest sie chorym, i odmówił wystawienia zwolnienia i napisał że to należy do lekarza w Polsce a oni i tak sie uparli na lekarza w NL i polskie papiery nic nie dają a na polskim zaświadczeniu pisze : bezwzględny zakaz wykonywania prac fizycznych od 7,03,2011 Praca fizyczna może doprowadzić do utraty ciąży. I co zrobić ??

Bezwzgledny zakaz wykonywania prac fizycznych - przedstawic dokument w pracy, niech w pracy przesuna Ciebie na inne stanowisko.

Witam mam pytanko Czy Polskie zaswiadczeniem ze jestem w ciazy w 16tygodniu od polskiego lekarza wraz z dokumentem jakich prac nie wolno mi wykonywac bedzie akceptowane w Nl?

Mam problem w Nl wystawiaja tylko zaswiadczenie ze jest sie w ciazy i kiedy jest termin porodu a ja mam taka prace w halasie i zimnym w fabryce kurczakow ze nie chce narazac siebie i dziecka a wiem ze w Pl dostane takie zaswiadczenie.

Pracuje w agencji pracy

Prosze o szybko odpowiedz

Witam mam pytanko Czy Polskie zaswiadczeniem ze jestem w ciazy w 16tygodniu od polskiego lekarza wraz z dokumentem jakich prac nie wolno mi wykonywac bedzie akceptowane w Nl?

Mam problem w Nl wystawiaja tylko zaswiadczenie ze jest sie w ciazy i kiedy jest termin porodu a ja mam taka prace w halasie i zimnym w fabryce kurczakow ze nie chce narazac siebie i dziecka a wiem ze w Pl dostane takie zaswiadczenie.

Pracuje w agencji pracy

Prosze o szybko odpowiedz

Witam! Sprawę mam taką
1. mam zgłoszone chorobowe , przepracowalam 3 tyg, umowa jest od 16,09-27,10, od 10,10 bylam na flexpoolu ,umowa jest o prace tymczasowa na czas okreslony
Faza A jak to bedzie wygladac z placa za chorobowe?
2. Podczas biegania noga wpadla mi do dziuru , gdzie wystawalu druty przez ktire nastąpiło rozciecie nogi , na pogotowiu załozono szwy oraz dali znieczulenie, oraz kazali wykupic zastrzyk na tezec.Na nastepny dzien musiałam udac sie do lekarza . Ktory nic szczegolnego nie powiedział. A chciałabym się dowiedzieć gdzie moge się ubiegać o odszkodowanie za taki wypadek ?

Powrót