Chorobowe w Niemczech przy pracy akordowej

• Autor wątku Autor wątku kog2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kog2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Chciałbym uzyskać informacje nt. warunków wypłacenia chorobowego przy pracy akordowej w Niemczech.

Moja sytuacja przedstawia się tak:
Rozpocząłem pracę dnia 4.10.2016, jako że praca wykonywana była na powietrzu po pierwszej fali ochłodzeń po prostu się rozchorowałem. Na chorobowe poszedłem 7.11.2016 - czyli upłynęło wymagane 4 tygodnie, żeby to pracodawca był odpowiedzialny za wypłacanie chorobowego. Na zwolnieniu lekarskim byłem w dniach 7.11.2016-12.11.2016 i kontynuacja 14.11.2016-19.11.2016. Z pierwszym dniem chorobowego otrzymałem również wypowiedzenie, które zakańczało nasz stosunek pracy z dniem 21.11.2016 w związku z tym wróciłem do Polski. 15 grudnia dostałem wypłatę w wysokości 261,76 euro- na odcinku płacowym wyszczególniona została tylko stawka akordowa i stawka za dni wolnego- brakuje wynagrodzenia za okres chorobowego. Zacząłem grzebać w internecie i dowiedziałem się, że reguluje tą kwestię " § 3 Entgeltfortzahlungsgesetz " gdzie znalazłem następujący zapis : " (4) Bei Akkord-, Stück- oder Gedinglöhnen, akkordähnlichen oder sonstigen leistungsbezogenen Prämien oder Entgelten bemißt sich das fortzuzahlende Entgelt nach dem Durchschnitt der letzten 13 voll gearbeiteten Wochen unter Ausscheidung nur ausnahmsweise geleisteter Arbeiten."

Nie do końca go rozumiem.. czy to znaczy, że chorobowe należy mi się tylko w wypadku gdy przepracowałem 13 pełnych tygodni, czy że na podstawie 13 pełnych tygodni następują wyliczenia wysokości tego chorobowego? Co w przypadku gdy pracowałem krócej niż te wyżej wymienione 13 tygodni?

Jeżeli to chorobowe mi się należy w jakiej formie powinienem się upomnieć o pieniądze ?

Powrót