Chwilówka sprawa w sądzie

• Autor wątku Autor wątku miki1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

mam pytanie ktoś sądził się może z chwilówką?

Miałem chwilo problemy finansowe. Wziąłem pożyczkę w Netcredit 1550 zł, po 13 dniach zwłoki mam 2250 zł do spłaty. W firmie Lendo wziąłem 2000 + koszt adimistracyjny 440 zł po 25 dniach zwłoki zadłużenie wynosi 3100 zł.

W tej chwili mogę to spłacić, ale nie chcę w uwagi na tak wysokie opłaty dodatkowe. Wiem że opłaty będą cały czas rosły, ale czy w przypadku gdy sprawa trafi do sądu i do komornika a ja złożę odwołanie to mam szansę wygrać?

Nie chcę spłacać tak dużych, moim zdaniem nie zasadnych kar.

W temacie chwilówek mam duże doświadczeni, jeżeli tak można powiedzieć.
Ale sprawy w sądzie nie miałem. Chcę wyjść z mojego zadłużenia i po prostu szkody mi oddawać im takie duże kwoty jeżeli jest szansa na uniknięcie tego.

Szukałem postów osób które się z nimi sądziły, ale nie mogę znaleźć nic.

podpisałeś umowę i wiesz na co się zgodziłeś . Oczywiście szansa jest ale marna .

Można próbować powalczyć odnośnie zawyżonych kwot ubocznych, np. typu 30 zł za monit, którego nie było albo 200 zł za przyjazd windykatora podróżującego w street view itp

Bzdury, że taka sprawa jest od razu przegrana z góry. Firmy tzw. "chwilówki" bardzo często w Ramowych Umowach Pożyczki popełniają błędy, którymi można się skutecznie bronić. Przykładem może być sytuacja mojej znajomej, która dopatrzyła się tego, że firma Lendon powinna za każdym razem wysłać jej Ramową Umowę Pożyczki po przelaniu 0,01 zł celem weryfikacji i chęci zawnioskowania o pożyczkę. Pożyczkę brała drugą, bo spłaciła pierwszą. Żadnej opłaty nie robiła celem zawnioskowania o pożyczkę (drugą z kolei), a w Ramowej Umowie jak byk pisze, że firma musi to zrobić. Brak podpisu również wiele znaczył - jej jako pożyczkobiorcy. Nakaz zapłaty dostała, napisała sprzeciw - powództwo oddalone. Zatem szansa istnieje, ale dokładnie trzeba czytać nakaz zapłaty i przejrzeć umowę, bo posiada "haczyki". Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Powrót