chwilówki - windykacja

• Autor wątku Autor wątku anulka_ka2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anulka_ka2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, pytanie odnośnie firm pozyczkowych typu vivus.viasms,ekspereskasa itp. Otóż od miesiąca zalegam w czterech takich firmach ze spłatą zaciągniętych pożyczek. Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie spłacić wszystkich na raz ale mogę systematycznie ratalnie sama je spacać miesięcznie,jednak dzoniąc do firm czy pisząc meile żadna firma sie nie chce zgodzić ? żadają całości starszą komornikiem windykacją.Czy w związku z tym jeżeli ja mimo wszystko według swojego planu spłat będę systematycznie co miesiąc wcała im raty mogą mi wypowiedzieć umowy? czy skierowac na drogę sądową? Dodam że nie unikam kontaktu z nimi odbieram telefony odpisuję próbuje tłumaczyc ale oni swoje :confused: prosze o radę.

niech wypowiedzą umowy, przynajmniej bandyckich odsetek nie zapłacisz, tylko maksymalne. zanim cokolwiek zrobią to już sama zdążysz spłacić

Mam podobny problem-dotyczy chwilówek. Pożyczyłam w sierpniu 400 zł,jednak zgodnie z umową odstąpiłam od niej w terminie 14 dn. Spłaciłam także tę pożyczkę,jednak w tytułach przelewu nie podałam nr umowy,ponieważ po fakcie odebrania przez firmę SOHO CREDIT mojego pisma z odmową-także moje konto w ich serwisie zostało zablokowane,co uniemożliwiło mi wpisanie nr w tytule. Dziś przysłali mi nowe hasło i odrazu się zalogowałam,jednak jakie było moje zdziwienie gdy w saldzie zauwałyłam widniejącą nadal kwotę i to już479zł.Nie stać mnie w chwili obecnej na spłatę kwoty przez dłuższy czas. Bardzo proszę o pomoc

tym bardziej że już raz ją spłaciłam -nie podałam jedynie nr umowy (rozwiązanej) w tytule przelewu

czyli moge sama spłacać tak jak sobie obliczyłam że np.po 100zł miesięcznie? dodam że w tych czterech firmach mam te pozyczki na kwoty 711,650, 520, no i vivus 1980zł ( do vivus będę wpłacała po 330zł na 6 rat)
Jeszcze jedno wczoraj miałam doła zadzwoniłam do centrum dłużnika .pl ( znalazłam gdzies na forum że pomagają wyjść z długów) babka obiecała że za cztrey moje sprawy wezmą 200zł i wyślą mi wnioski które sama mam odesłać do firm i czekać na efekt, oczywiście jak spytałam czy wypowiedzą mi umowy jak będe sama spłacac to wystraszyła mnie że tak wypowiedzą. Dzisiaj miałam dać jej znać czy się zdecydowałam na ich pomoc ale dzisiaj mnie juz nie kojarzyła mimo że miała do mnie dane i dzisiaj mówiła juz o kwocie 250zł za moje sprawy???? podziękowałam jej i powiedziałam że sama sobie poradzę,coś mi tu śmierdzi wyłudzaniem pieniędzy a poza tym niewiem czy faktycznie moga cos zrobić bo zanim oni mi te pisam doślą i ja je odeśle do firm pożyczkowych to szybciej zrobię pierwsze przelewy z ratami do firm i licze na to że to pomoże ? doradźcie czy moge tak spłacać te cholerne chwilówki?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
aneta-kukielska napisał:
Mam podobny problem-dotyczy chwilówek. Pożyczyłam w sierpniu 400 zł,jednak zgodnie z umową odstąpiłam od niej w terminie 14 dn. Spłaciłam także tę pożyczkę,jednak w tytułach przelewu nie podałam nr umowy,ponieważ po fakcie odebrania przez firmę SOHO CREDIT mojego pisma z odmową-także moje konto w ich serwisie zostało zablokowane,co uniemożliwiło mi wpisanie nr w tytule. Dziś przysłali mi nowe hasło i odrazu się zalogowałam,jednak jakie było moje zdziwienie gdy w saldzie zauwałyłam widniejącą nadal kwotę i to już479zł.Nie stać mnie w chwili obecnej na spłatę kwoty przez dłuższy czas. Bardzo proszę o pomoc

Wyslij do nich maila z potwierdzeniem przelewu kwoty 400 zl, niech sobie odszukaja twoj przelew na swoim koncie i zaksieguja splate pozyczki recznie. Chyba nie zamierzasz im placic ponownie. Ma pani jakies potwierdzenie nadania listu z odstapieniem od umowy?

mogę prosić kogoś o dobrą radę w mojej sprawie?

anulka_ka2 napisał:
Czy w związku z tym jeżeli ja mimo wszystko według swojego planu spłat będę systematycznie co miesiąc wcała im raty mogą mi wypowiedzieć umowy?
Tak, mogą.
anulka_ka2 napisał:
czy skierowac na drogę sądową?
Oczywiście, że tak.
anulka_ka2 napisał:
doradźcie czy moge tak spłacać te cholerne chwilówki?
Nie, masz spłacać w takich kwotach jak masz zapisane w umowie. Inaczej musisz się liczyć z wypowiedzeniem umowy, nakazem zapłaty w następnej kolejności egzekucją komorniczą. Oczywiście nie muszę chyba pisać, że to wszystko drastycznie zwiększy kwotę do spłaty.

tak ja to wszystko rozumie ale nie jestem w stanie spłacić wszystkich na raz w całości,jest coś takiego w polskim prawie jak dobrowolna wola spłaty każda z tych firm jest powiadomiona o tym że podejmuję się spłat ale częściowych więc to nie jest tak do końca że szybko wypowiedzą umowy bo przecież ja spłacam co innego jakbym unikała spłat albo kontaktu z nimi chyba jest jakaś mała różnica wtedy prawda?

Na własnym przykładzie wiem, że firmy udzielające chwilówek nie wypowiadają wcale umów tylko koszą klienta ile się da opłatami windykacyjnymi, tzn. zgodnie z cennikiem i harmonogramem w umowie. Także dokładnie zapoznaj się z umowami, żeby nie było, że masz więcej do oddania niż w umowie. Sąd to dla nich naprawdę ostateczna droga do odzyskania kasy. Ja dostałem sądowy nakaz zapłaty dopiero po około 15 miesiącach od terminu spłaty pożyczki i to tylko z jednej z firm, a miałem kilka tych pożyczek.

vacero, w takim razie ja powinnam zdążyć spłacić te cztery chwilówki ,bo zamierzam to zrobić max do 4 miesięcy. Dowiedziałam sie też że mimo iz oni nie godzą się na częściowe wpłaty ja będę tak wpłacała i koszty wtdey będą niższe bo będa naliczane od pozostałej kwoty zadłużenia więc chyba dam radę nie no musze dac i to szybko się z tym uporać.A tych sms-ów i meili poprostu nie brac na poważnie tylko spłacać ile moge i w miarę szybko.Czyż nie tak?

Na stronach soho credit ma taki zapis o przedłużaniu pożyczki.

7 dni:
40.00 zł
14 dni:
70.00 zł
30 dni:
112.00 zł

i teraz trzeba się zastanowić, czy każdą wpłatę w "ratach ustalonych po swojemu" mogą traktować jako kolejne przedłużenie? I w ten sposób dojdzie do tego że co miesiąc Pani będzie wpłacać powiedzmy po 100 zł a "główna pozyczka" nadal będzie "wisiała" w początkowej kwocie?

kokoszowy napisał:
Na stronach soho credit ma taki zapis o przedłużaniu pożyczki.

7 dni:
40.00 zł
14 dni:
70.00 zł
30 dni:
112.00 zł

i teraz trzeba się zastanowić, czy każdą wpłatę w "ratach ustalonych po swojemu" mogą traktować jako kolejne przedłużenie? I w ten sposób dojdzie do tego że co miesiąc Pani będzie wpłacać powiedzmy po 100 zł a "główna pozyczka" nadal będzie "wisiała" w początkowej kwocie?

Witam!
To dotyczy wszystkich chwilówek.
Nie wiem dokładnie ale w niektórych właśnie tak było że wpłaciłes jakaś kwote to oni sami pobrali na przedłużenie i tak w kółko.
Będziesz płacił a oni będą przedłużali ale z długu nic nie zejdzie.

Pozdrawiam
AJadek

Powrót