Chyba nieuczciwy sprzedający

• Autor wątku Autor wątku Cerberian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cerberian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zakupiłem jakiś czas wstecz na aukcji internetowej smartfona (Xiaomi), okazał się nie do końca zgodny z opisem, ale nie przeszkadzało mi to, więc nie zgłaszałem żadnych zastrzeżeń. W komentarzu opisałem, że nie jest to aukcja w 100% rzetelna. Po 3 miesiącach telefon "umarł" zawiesił się i nie ruszył już wcale. Napisałem do Sprzedającego, że w ramach reklamacji wyślę go do niego i liczę na dopełnienie warunków gwarancyjnych. Następnego dnia po dostarczeniu przesyłki otrzymałem wiadomość, że gwarancja nie obejmuje awarii i przestaje obowiązywać, a wina za stan telefonu leży po mojej stronie, bo "próbowałem na własną rękę modyfikować oprogramowanie telefonu" to opinia serwisanta pracującego dla Sprzedającego co jest nieprawdą i czemu dałem wyraz w kolejnej wiadomości. Sprzedający stwierdził, że dalsze testy potwierdzą lub wykluczą postawioną początkowo tezę- czas na to wymieniony w karcie gwarancyjnej to 14 dni roboczych. Po upływie terminu wysłałem do Sprzedawcy wiadomość z prośbą o określenie na jakim etapie jest załatwianie sprawy. Otrzymałem odpowiedź, że decyzja o utracie gwarancji zostaje podtrzymana, ale telefon jest u producenta (w Hongkongu), który jako jedyny może telefon przywrócić do stanu poprzedzającego awarię, i wszystko wskazuje na to, że nie poniosę kosztów z tym związanych. Dodać należy, że w żadnym momencie naszej korespondencji nie padła ze strony Sprzedawcy propozycja odesłania mojego telefonu do serwisu producenta, a z mojej strony nigdy nie padła zgoda na taki zabieg.
Moje pytanie- jakie prawa jako konsumentowi przysługują mi w tym przypadku i jaki kroki prawne mogę podjąć, żeby odzyskać pieniądze od nieuczciwego moim zdaniem sprzedawcy, lub odzyskać telefon i prawo do gwarancji?
Z góry dziękuję.

Powrót