Ciągle problemy z wizą ...

• Autor wątku Autor wątku Amelia.84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amelia.84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie!

Zacznę od tego, iż niezmiernie się cieszę, że znalazłam tą stronę i mam ogromną nadzieję, że ktokolwiek będzie w stanie mi pomóc w nieukrywając, trudnej sytuacji . Przechodząc do konkretów, od 5 lat jestem w związku z Egipcjaninem . Planujemy w niedalekiej przyszłości zaręczyny, a potem ślub, jednakże, do tej pory nie udało nam się spotkać na terenie mojego kraju, ani żadnego europejskiego . Mój chłopak jest studentem 4 roku uniwersytetu niemieckiego i w przeciągu ostatnich 4 lat starał się o wizę europejską jak i Shengen 3-krotnie . Raz do Belgii, zaproszenie od kolegi (2013r.), drugi - do Czech, wiza turystyczna (początek 2015r.), a trzeci do Polski, zaproszenie z międzynarodowej organizacji do wymiany studentów, praktyki i wolontariat AIESEC + po odrzuceniu, ponowne rozpatrzenie wniosku z odrzuceniem (czerwiec 2015r.) . Niestety, pomimo różnorodnych sposobów i co raz to nowych pomysłów, wszystko kończyło się porażką oraz każdy otrzymany papierek z odrzuceniem wydania wizy był nieuzasadniony, bez zakreślenia jakiegokolwiek powodu za każdym razem!!! Dodam również, iż nie miał nigdy konfliktu z żadnym prawem . W paszporcie ma pieczątki wizowe z Algierii oraz Turcji oraz zamożność jest dostateczna do wymogów ambasady .
Odchodzimy od zmysłów, ponieważ patrząc na tą historię ciągnie się za nami wielki pech, chciałabym w końcu móc mu pokazać mój kraj i przedstawić rodzinę, a takto ja jestem ciagle zmuszona podróżować do Egiptu, szczególnie, ze coraz to więcej biur upada i na dzień dzisiejszy jest bardzo mało zaufanych biur na które można polegać, martwię się też, że polski rynek usunie z oferty ten cel podróży .
Niestety jego przyjazd tutaj bez wizy, nie jest możliwy .
Piszę to wszystko z desperacją, chwytając się wszystkiego w nadziei, że w końcu nam się to uda i złamiemy to fatum . Chciałabym się dowiedzieć :
1) czy jest jakiś sposób, aby rozpatrywanie wizy było bardziej przychylne?
2) czy jako narzeczeństwo, wizy są 'lepiej' wydawane? Wiem, ze małżonków puszczają bez problemów, ale ja chce ślub w Polsce i nie pod presja jakiejś tam wizy .
3) czy jeśli dostanie sie zaproszenie z pracy to mogą ją odrzucić rownież, zabraniając wyjazdu?
4) czy skorzystanie z pomocy prawnika da cos w tej sprawie?
Nie wiem o co jeszcze pytać, wszelkie porady, pomoc jest nieoceniona .
Wiem, ze ostatnie sytuacje u UE nie są na naszą korzyść oraz niechęć krajów do osób spoza unii, ale nie mogą rownież zabronić nam bycia razem . Mam rownież konto na innym forum i wiem, ze w ostatnim czasie Ambasada RP w Kairze sektorowo odrzuca wizy do naszego kraju dlatego zaczynam sie coraz bardziej denerwować, bo to mój kraj, który czyni mi w tym momencie krzywdę, a ja czuję się bezsilna .

+ w załączniku dołączam papierek z odrzuceniem otrzymania wizy

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót