Ciągłe zmiany grafiku- nawet z dnia na dzień

• Autor wątku Autor wątku katekasiasta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katekasiasta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich, zdecydowałam się napisać i podjąć temat na forum prawnym, ponieważ moi bliscy i znajomi nie potrafią mi ostatecznie pomóc. Problem leży w ciągłych zmianach w grafiku pracy. Zdarzają się przypadki zmian z dnia na dzień, tj. wychodzę z pracy powiedzmy o 15:00, a o 18:00 dostaję telefon, że wiesz co jutro masz na 5:00.. Grafik ustalany jest z góry na cały miesiąc,ale to jest i tak bez sensu, bo zmienia się on kilkakrotnie. Nie chodzi o zmiany kosmetyczne, ale jest całkowicie inny.

W tym tygodniu miałam pracować dzień na dzień, a okazuje się, że pracuję cały tydzień, mimo iż pracownikowi należy się dzień wolny za sobotę/niedzielę. W tym tygodniu pracowałam cały tydzień z jednym dniem wolnym. Teraz w tym tygodniu ( z tego co jest rozpisane) pracuję cały tydzień BEZ DNIA WOLNEGO. W pracy kilka osób jest na urlopie wakacyjnym, nikt nie wręczył L4, więc nie ma mowy o żadnej chorobie pracownika aby stąd wynikała zmiana godzin pracy innych pracowników. Jestem zdegustowana, bo mam swoje życie i plany, które ulegają gruzom. Nigdy nie mogę nic zaplanować, bo ciągle coś się zmienia. Czy mogę odmówić przyjścia do pracy w tych godzinach w których po prostu nie mogę ze względu na to, że już mam coś zaplanowane zgodnie ze starym grafikiem?

Z jakim wyprzedzeniem pracodawca powinien informować pracownika o zmianie grafiku? Dodam,że jeżeli zmiana jest np na 2-3 dni do przodu to osobiście nas nikt nie informuje tylko jest wywieszka na tablicy ogłoszeń, także idąc do pracy nie wiadomo w zasadzie czy idzie się na dobrą godzinę.

Powrót