Ciaza a brak ubezpieczenia niemieckigo oraz pracy

• Autor wątku Autor wątku amelka04
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelka04

Użytkownik
Odpowiedzi
39
witam. jestem w dość niefajnej sytuacji. od stycznia mieszkam z nowym partnerem w Niemczech. jestem mężatka w trakcie trwania rozwodu z dwójka dzieci które mieszkają w Polsce z ojcem. wyjechałam do Niemiec do nowego partnera. mam zameldowanie ale nigdy nie pracowałam na umowę o prace tylko zawsze na czarno stad nie posiadam ubezpieczenia niemieckiego, jedynie polskie nfz. ostatnio okazało sie ze jestem w ciąży co bardzo mnie dobiło. bo nie mam jeszcze wyjaśnionych spraw z pierwszego związku. proszę o pomoc co powinnam dalej zrobić? jak mogę uzyskać ubezpieczenie, czy tutejszy urząd pracy mi może pomoc? albo jakaś inna instytucja? czy parter który będzie ojcem tego dziecka może mnie ubezpieczyć u siebie w pracy gdyz ma umowę na czas nieokreślony? proszę o pomoc w tej kwestii, jestem bezradna. teraz już za późno na ocenianie siebie .... z góry dziękuje

Partner tego dziecka mógłby sie z Tobą ozenić, gdybyś miała rozwód. I wtedy mógłby Cie podpiąć pod tzw. Familienversicherung.
Musisz sobie wykupić tutaj ubezpieczenie i pamietaj, że ubezpieczalnia będzie wołała kasę, za cały okres Twojego zameldowania tutaj, ale o tym Cię chyba Twój partner poinformował. Czyli przypuszczalnie od stycznia będziesz musiała nadpłacic składki. Do urzędu pracy nie masz po co iść. Najtańsze dobrowolne ubezpieczenie na miesiąc kosztuje ok. 160 E.Dobrze, że partner pracuje, to napewno pokryje te koszta.
Jesli to początek ciąży, to radze Ci biegiem złapac jakąś prace na powyżej 450E tak, żebyś została ubezpieczona przez pracodawcę. Jeśli oczywiście ciaza Ci na to pozwoli. Tutaj kobiety do 8 miesiąca ciązy normalnie pracuja, jeśli ta praca nie zagraża ich i dziecka zdrowiu.
Przykro mi to stwierdzić, ale troche bardzo sobie skomplikowałaś życie.

Powrót