Ciaza a l4

• Autor wątku Autor wątku Karolajnaa1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolajnaa1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Potrzebuję porady. Mianowicie. Zaszłam w ciaze, pracuje pół roku na umowie o pracę. Mojego pracodawcy reakcja krótko mówiąc negatywna. Wiem że na l4 placi mi tylko miesiąc. Jego zdaniem jest w plecy przeze mnie 12 tys zł, mówi o urlopie do wypłacenia mi i zero innych argumentów w sumie. Mówi że nie byłoby problemu gdybym miała przeproacowany rok. Czy bredzi, czy są jeszcze jakieś ukryte koszty dla niego? Pozdrawiam

Powoli. W jakim wieku jest ciaza. Umowa o pracę? Od kiedy do kiedy?

karolla0905 napisał:
Powoli. W jakim wieku jest ciaza. Umowa o pracę? Od kiedy do kiedy?

Jestem w 10 tygodniu
Umowa od 01.07.2024 na trzy miesiące

To czemu napisałaś że pracujesz od pół roku? Czyli umowa jest do końca września? To z mocy prawa musi zostać przedłużona do dnia porodu ponieważ w momencie jej zakończenia ciąża będzie starsza niż 12 tyg.

Karolajnaa1 napisał:
Witam. Potrzebuję porady. Mianowicie. Zaszłam w ciaze, pracuje pół roku na umowie o pracę. Mojego pracodawcy reakcja krótko mówiąc negatywna. Wiem że na l4 placi mi tylko miesiąc. Jego zdaniem jest w plecy przeze mnie 12 tys zł, mówi o urlopie do wypłacenia mi i zero innych argumentów w sumie. Mówi że nie byłoby problemu gdybym miała przeproacowany rok. Czy bredzi, czy są jeszcze jakieś ukryte koszty dla niego? Pozdrawiam

Mówić sobie może.
Jego koszty to:
- 33 wynagrodzenia chorobowego
- urlop (w uproszczeniu) za rok zatrudnienia 20 albo 26 dni.
Czyli dwa miesiące.

12 tys.?
No zależy ile zarabiasz, jak 6 tys. brutto to tak można w uproszczeniu napisać.
Takie jest jego ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej.

Powrót