Ciąża a praca u dawnego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku Tequilla_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tequilla_

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam,
obecnie jestem w 5 miesiącu ciąży. Mam możliwość podjęcia pracy(rzeczywistej a nie fikcyjnej) w firmie, w której pracowałam 2 lata temu.

Jestem w rozterce i nie wiem jak się zachować. Fajnie, że mam możliwość pracować ale tyle się słyszy o celowych odmowach ZUS-u w sprawie macierzyńskiego że nie wiem czy jest sens zatrudniać się zarówno u niego, jak u kogoś z ogłoszenia o przeprowadzanej rekrutacji. Z drugiej strony jednak jak nie podejmę pracy to po porodzie zostanę z środkami na życie na 1 góra 2 miesiące.
Jak Państwo zapatrujecie się na "oko" ZUS-u w przypadku pracy u dawnego pracodawcy i to właściwie jakby po mojej interwencji u niego z pytaniem o pracę?.Nie poinformowanie go o ciąży, ale wykonywanie rzetelnie swoich obowiązków służbowych? otrzymywanie wynagrodzenia i mając dowody wykonywania swojej pracy?
Pracodawca ten zatrudniając mnie już kiedyś stworzył dla mnie miejsce pracy, potem je zlikwidował i teraz też musiałby je stworzyć. Ale jemu się opłaca mnie zatrudnić, bo wniosę do jego firmy nowych kontrahentów, z których firma będzie miała przecież zysk.

Czy mogę prosić o wyrażenie swojej opinii? Bardzo dziękuję.

Ostatnia edycja:
1. o zdolności do pracy orzeka lekarz medycyny pracy, co do zdolności to zależy od choroby - w ciązy też można zachorować i wyzdrowieć
2. nie powinien o ile Twój pracodawca zatrudni kogoś na Twoje zastęptwo

nie wiem po co dywagować co może się zdarzyć jeżeli twoje zatrudnienie, praca i wynagrodzenie nie będzie fikcją.

Dziękuję za zainteresowanie się moim postem.

1.No właśnie lekarz medycyny pracy powinien mi dać zgodę, bo praca poza komputerem nie ma innych warunków, a z tego co wiem kobiety w ciąży mogą pracować z przerwami 15 minutowymi.

2. No właśnie tego nie wiem właściwie co on potem zrobi. Jeśli nie zatrudni nikogo to już będzie jakiś pretekst dla ZUS-u.A ja ręczyć za niego nie mogę, że poszuka kogoś. Równie dobrze może stwierdzić, że sam będzie obsługiwał moich kontrahentów.

Jeszcze mam jedno pytanie. Ponieważ pracodawcy nie trzeba mówić o ciąży( ja do tej pory mówiłam o tym na rozmowach i niestety ostatecznie proponowano mi warunki, na które sama nie mogłam się zgodzić ) a czy lekarzowi medycyny pracy trzeba o tym mówić jeśli sam nie zapyta?

Ostatnia edycja:
Powrót