Ciąża a praca

• Autor wątku Autor wątku Kama911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kama911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
od trzech lat mieszkam w Niemczech. Pół roku temu znalazłam nową pracę. Praca ta jest na zasadzie zastępstwa za osobę chorą na raka. Do końca grudnia. Wczoraj dowiedziała się o ciąży. Czy szef ma prawo mnie zwolnić? Koleżanka poinformowała mnie że szef powinien przedłużyć mi automatycznie do końca ciąży? Czy ma racje?

Dodam jeszcze że nie posiadam umowy o pracę, a potwierdzeniem umowy pracy jest rachunek (kwitek) z wypłaty.

Pracodawca nie może Cię zwolnić, tzn. wypowiedzieć Ci umowy o pracę; wynika to § 9 i 10 Muterschutzgesetz (ustawa o ochronie macierzyństwa). Bez znaczenia jest, czy masz umowę o pracę na piśmie, pownieważ istotne jest, czy umowa o pracę na prawdę, w rzeczywistości, została zawarta i trwa. A wiadomo, że umowy mogą być także ustnie, bez ich spisywania, skutecznie zawarte. To tylko kwestia udowodnienia, w razie gdyby pracodawca zaprzeczał, że byłaś u niego zatrudniona. Ten kwit wypłaty jest także dowodem, a poza tym przecież chyba byli też jacyś świadkowie, którzy mogliby potwierdzić, że u niego pracowałaś.

A czy jeśli umawialismy się ze będę pracowac do powrotu chorej pracownicy. Czyli w zamierzeniu do grudnia chyba że ona przedłuży chorobowe to moja kolezanka się myli i szef może nie przedłużyc umowy. Jak napisałam koleżanka powiedziała mi że szef automatycznie powinien przedluzyc mi chorobowe do końca ciąży.

Z góry dziękuję za odpowiedź:-)

Niestety, muszę zmwartwić: Ponieważ umowa z pracodawcą była taka, że zatrudnienie jest przewidziane tylko na czas choroby koleżanki, musimy traktować tę umowę jako umowę na czas określony. Niestety, przepis § 9 Mutterschutzgesetz nie przewiduje tak daleko idącej ochrony kobiety ciężarnej, że pracodawca miałby być zobowiązany do przedłużenia umowy o pracę ponad ten czas, na jaki ona była zawarta. Twoja koleżanka, która powiedziała Ci inaczej, nie ma racji. Ważne jest jednak to, że po zakończeniu tej umowy masz prawo do zasiłku dla bezrobotnych, a następnie do tzw. "Mutterschaftsgeld" (zasiłek dla matek) w wysokości zasiłku dla bezrobotnych.

Powrót