ciąża a umowa o pracę w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku pe_ter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pe_ter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Moja dziewczyna umowę na czas określony do końca lipca 2009.obecnie jest w ciąży i z uwagi na to pracodawca niemiecki nie przedłuży jej umowy. termin porodu przypada na 23 września.Zgodnie z niemieckim prawem okres ochrony matki w ciąży przypada na 6 tygodni przed i 8 po porodzie.Jak można wyliczyć brakuje 11 dni by te okresy się łączyły i by mogły być wypłacane należne świadczenia z tego powodu.
Zarejestrowanie w arbeitsagentur 3 miesiące wcześniej jako osoba która będzie sie ubiegać o arbeitlosengeld 1 wymaga zameldowania. Chc tego uniknąć by nie ponosić dodatkowych kosztów.
Tylko jako osoba zarejestrowana w niemieckim urzędzie dla bezrobotnych przez te 11 dni będę mogła później otrzymywać mutterschaftsgeld i elterngeld .

Czy są jakieś przepisy by uniknąć zameldowania ?Dodam ,że jest mieszkanką Zgorzelca a pracuje w Goerlitz
Czy można wydłużyć mutterschutz ?Odpada zmiana terminu porodu...
Czy pracodawca niemiecki ma obowiązek przedłużenia mi umowy ( tak jak w Polsce do dnia porodu)
Proszę o szybka odpowiedz mam mało czasu by ewentualnie się zameldować i zarejestrować
Z góry dziękuje za odpowiedzi

Powrót