ciąża a zasiłek chorobowy po ustaniu stosunku pracy

• Autor wątku Autor wątku nosek0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nosek0912

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam!Mam pytanie...jestem na zwolnieniu lekarskim( mam poważne problemy z kręgosłupem) od listopada 2012 r. a umowa o pracę zakończyła się z dniem 31.12.2012 r..Obecnie czekam na odpowiedź z ZUS odnośnie zasiłku chorobowego.Co stałoby się ze mną gdybym była w ciąży?(mam takie podejrzenie). Czy stracę zasiłek o ile mi go przyznają?

Jeżeli masz prawo do płatnego zasiłku chorobowego, nie stracisz go. Zmieni się okres zasiłkowy ze 182 dni do 270 oraz wyplata z 80% podstawy do 100%, o ile na zaświadczeniu ZUS ZLA będziesz miała kod "B".

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Myślę,że jestem w ciąży(test ciążowy jest pozytywny).Jednak umówiłam się do lekarza na 26 lutego żeby mieć 100% pewność.Moje pytanie jest takie...jestem na dalszym zwolnieniu lekarskim do 28 lutego w związku z kontynuacją choroby(problemy z kręgosłupem) po ustaniu stosunku pracy,pisałam o tym wcześniej.Co mam teraz zrobić jeśli z ZUS otrzymałam tylko wypłatę zasiłku chorobowego a żadnej decyzji na piśmie nie otrzymałam?!Obecne zwolnienia lekarskie miałam wypisywane na dane byłego pracodawcy to czy teraz jak okaże się,że jestem w ciąży to czy w dalszym ciągu zwolnienie ma być tak wypisywane?

Powrót