Ciąża, brak ubezpieczenia i zameldowania.

• Autor wątku Autor wątku surja85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

surja85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
od wielu lat nie mam zameldowania i w większości nie sprawiało mi to problemów, bo nawet działalność gospodarczą prowadziłam z powodzeniem.
W tym roku, a dokładnie w maju wypowiedziano mi umowę o pracę, której okres wypowiedzenia wygasł 1 czerwca. Niniejszym też straciłam ubezpieczenie. W połowie czerwca okazało się, że jestem w 5 tyg ciąży. Do końca lipca nie miałam żadnych problemów z wizytami u lekarza. Później kazano mi przy każdej wizycie wypełniać jakiś formularz, że mam prawo do ubezpieczenia i korzystania ze świadczeń. Jednak dzisiaj zostałam potraktowana przez położną i lekarza jak złodziej wyłudzający świadczenia. Położna wprost powiedziała, że jak nie mam zameldowania to mam się zgłosić do przytułku dla bezdomnych lub w ostateczności do MOPSu, żeby koniecznie uregulować te sprawy. Oczywiście wyjaśniła, że mimo tego iż należy mi się opieka medyczna ze względu na ciążę, to fundusz zdrowia nie zwróci przychodni pieniędzy za moje wizyty, bo nie mam tego nieszczęsnego zameldowania. Jak to ma się do tego, że w PL nie ma obowiązku posiadania adresu zameldowania?? Czy przychodnia istotnie nie otrzyma w obecnej sytuacji zwrotu pieniędzy za moje wizyty?

Z góry dziękuję za odp.

Powrót