Ciąża i umowa

• Autor wątku Autor wątku sandrusia91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandrusia91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Chciałabym się dowiedzieć pewnej rzeczy.

Pracowałam prawie 3 miesiące na czarno i teraz od stycznia tego roku dostałam umowę. Dowiedziałam się że jestem w ciąży.
Czy otrzymam pieniądze od Krankenkasse jeśli nie przepracowałam 4 tygodni ?

znalazłam w internecie takie coś :
https://www.job-profi.pl/pl/poradni...cujacego-d/26-chorobowe?showall=1&limitstart=

i tutaj jest napisane tak:
"Długotrwała niezdolność do pracy spowodowana chorobą? Co w takim przypadku dalej z wynagrodzeniem? Takie pytanie zadają sobie osoby zatrudnione w Niemczech, które zachorowały i przebywają na długotrwałym zwolnieniu lekarskim. Zasiłek chorobowy z niemieckich kas chorych (Krankenkasse) wypłacany jest celem zapewnienia miesięcznych dochodów pomimo długotrwałej niezdolności do pracy, a zasada otrzymywania tego zasiłku jest w zasadzie prosta.

Pierwsze sześć tygodni choroby (42 dni) płaci z reguły pracodawca. Po tym okresie nabywa się prawa do zasiłku chorobowego niemieckiej państwowej kasy chorych, do której należy pracownik (Krankenkasse). Według kodeksu niemieckiego prawa socjalnego (Sozialgesetzbuch) osoby ubezpieczone mają prawo do zasiłku chorobowego, jeśli choroba sprawia, że stają się niezdolni do pracy na dłuższy okres lub jeżeli pozostają w szpitalu bądź placówkach rehabilitacji. Zasady te dotyczą osób, które wskutek choroby, a nie przez wypadek przy pracy są niezdolne do podjęcia i wykonywania pracy. Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy pracownik zachoruje w pierwszych czterech tygodniach zatrudnienia. Wtedy całość od początku choroby płaci kasa chorych. Pracodawca nie odpowiada za zasiłek chorobowy. ''

W mojej pierwszej ciąży miałam problemy od samego początku, i jeśli lekarz wystawi mi Krankmeldung albo Arbeitsverbot albo jak sie to nazywa, że nie mogę pracować to otrzymam jakiekolwiek pieniądze od Krankenkassy ?

Bo mój szef mówi mi że muszę przepracować 3 miesiące żeby dostać pieniądze od Krankenkasse, a pozatym muszę pracować do 6 miesiąca ciąży.
Ale jeśli mam Krankmeldung albo ten Arbeitsverbot to przecież nie mogę pracować i kto wtedy będzie mi płacił moją wypłatę ?

Jestem już trochę głupia z tego wszystkiego i proszę bardzo o pomoc!

Powrót