Ciąża podczas odbywania stazu ze środków UE

• Autor wątku Autor wątku Alfavita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alfavita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Od 1.06. odbywam sześciomiesięczny staż,opłacany ze środków unijnych.
Mam podpisaną także przedwstępną umowę z organizatorem,wdł której obie strony zobowiązują się do podpisania umowy o prace na czas 3 miesięcy.
Obecnie jestem w 2 miesiącu ciąży i tu nasuwa się mnóstwo pytań.
Czy i kiedy musze poinformować PUP i organizatora o moim stanie?
Czy powinnam poinformować przed podpisaniem umowy o pracę?
Czy biorąc zwolnienie L4 grozi mi utrata stażu?
Czy potencjalny pracodawca a aktualny organizator może zostać zwolniony od zobowiązania i nie podpisac ze mną umowy o pracę?
z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.

Tobol,a Ty chorujesz? Czy w jakiś nieludzki sposób choroby Cię omijają?
Możesz mi podac na to receptę,bo nie chcę od nikogo "wyłudzać" i wolałabym mieć patent na zdrowie.

Zwolnienia się nie "bierze" Dziwnym trafem 99% wątków na forum że słowem "ciąża" magicznie zawiera w sobie też "L4" lub "zwolnienie".

Ciąża to nie choroba że należy się L4 z automatu. A jeśli zakładasz mieć ciążę zagrożoną żeby iść na L4 to tylko pogratulować podejścia.

Mam nadzieję że ZUS w końcu ukróci zjawisko niepotrzebnych zwolnień lekarskich z lenistwa i zaostrzy kontrole. Bo to marnowanie pieniędzy pozostałych osób pracujących.

Ostatnia edycja:
Alfavita napisał:
Czy i kiedy musze poinformować PUP i organizatora o moim stanie?
Nie ma takiego obowiązku.
Alfavita napisał:
Czy powinnam poinformować przed podpisaniem umowy o pracę?
Jw.
Alfavita napisał:
Czy biorąc zwolnienie L4 grozi mi utrata stażu?
Tak z uwagi na jego nierealizowanie. Natomiast tak zadane pytanie nie może nie budzić negatywnego odbioru, bo zwolnienia się nie "bierze"... Tobol
Mezczyzna.gif
ma tutaj trochę racji. Proszę od razu nie zakładać czy też nie planować "choroby".
Alfavita napisał:
Czy potencjalny pracodawca a aktualny organizator może zostać zwolniony od zobowiązania i nie podpisac ze mną umowy o pracę?
Zależy od argumentacji no i od tego czy fizycznie będzie Pani w pracy.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Nie ma takiego obowiązku.
Jw.
Tak z uwagi na jego nierealizowanie. Natomiast tak zadane pytanie nie może nie budzić negatywnego odbioru, bo zwolnienia się nie "bierze"... Tobol
Mezczyzna.gif
ma tutaj trochę racji. Proszę od razu nie zakładać czy też nie planować "choroby".
Zależy od argumentacji no i od tego czy fizycznie będzie Pani w pracy.

Bardzo dziękuję za konkretna odpowiedź.
Natomiast przykro mi,ze od razu wyciąga się pochopne wnioski i wyskakuje za takimi podejrzeniem
Nie jest to forum i zdrowiu wiec dlatego nie pisałam o swojej historii
Ale jeśli to tak wiele dla pastwa zmienia,to owszem "nie wzielam" zwolnienia które już lekarz mi zalecal ze wgledu na liczne obumarcia ciąży w zaawansowanym stanie oraz po urodzeniu wcześniaka
Tu być może użyłam złego slowa
Dziękuję bardzo.

Powrót