ciąża zasiłek macierzyński up.

• Autor wątku Autor wątku majka_xm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majka_xm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry proszę o pomoc . otóż to ze w listopadzie jak urodze moje maleństwo to skończy mi się zasiłek chorobowy . I pytsnje w tym jak to jest z zasiłekiem macierzyńskim . Bo z tego co wiem to mi się raczej nie będzie należeć bo :
Pracowałam na umowę na czas określony podpisywana raz na tydzień i byls to praca sezonowa (firma randstad) i w poniedziałek 23 marca podpisała m umowę a we wtorek poszłam na l4 . W niedziele 29 marca umowa została zakończona i nie została przedłużona bo był to 7 tydzień ciąży i nie mają obowiązku . Dalsze l4 przejął ZUS . Do dnia porodu . Czyli mam rozumieć ze nie należy mi się zasiłek macierzyński po porodzie bo jest brak umowy tak ? I powinnam się zarejestrować na up ? . I jeszxxd jedno pytanie w sprawie kuroniowki . Cxy mi się należy *już tłumacze moje przepracowane lata .;
Prace zaczęłam 5 grudnia 2013 r . W firmie randstad czyli dalsze umowy podpisywane raz w tyg . Dnia 6 lipca 2014 zakończyłam tam pracę i dnia 9 lipca 2014 podjęłam zatrudnienie socjalne
*( w centrum integracji społecznej ) *do dnia 8 stycznia 2015 . Dnia 17 stycznia podjęłam znów prace w firmie randstad do dnia 29 marca 2015 r . I od tego dnia jestem na zasiłku w ZUS . I pytsbjr w tym czy jak pójdę na urząd pracy po porodzie czy przysługuje mi zasiłek tzw. *Kuroniowka ? Proszę o odpowiedź

Ostatnia edycja:
jaki był wymiar etatu?
jak rozwiazana była umowa z CIS?
kiery termin porodu?
Jaka jest podstawa zasiłku chorobowego?
Czy po urodzeniu dziecka będziesz zdolna i gotowa do podjęcia pracy?
majka_xm napisał:
Bo z tego co wiem to mi się raczej nie będzie należeć bo :
zgadza się

1. Wymiar etapu 100 %
2. Umowa z cis obowiązuje tylko 6 miesięcy (zawsze gdyż jest to takie szkolenie przygotowujące do podjęcia innego rodzaju pracy ) .i rozwiązana została za porozumieniem stron
3. Termin porodu 27 listopad
4. Można jaśniej prosić .?
5. Nie będę zdolna do pracy co najmniej do roku ukończenia wieku mojego dziecka

2. nie znam tych przepisów, ale wydaje mi sie ze zatrudnienie powinno trwać co najmniej 12 m-cy, (to chyba dlatego masz porozumienie stron), Czy jest z tego świadectwo pracy?
4. o to musisz zapytać w zus (no chyba ze napiszesz kwotę za pełny miesiac jaka przelewa zus):)
5. Nie mozesz mieć statusu osoby bezrobotnej, tym samym brak prawa do KURONIÓWKI:))))

Jesli tą zdolność do pracy bedziesz posiadała, odn prawa do zasiłku wypowiem sie jak beda niezbedne dane

2. Nie akurat to trwa tylko 6 miesięcy. Było nas 30 osób wszyscy tak mieli bez wyjątku i nawet na samym początku poinformowałi nas o tym ze projekt jest finansowany z uni na pół roku .
I tak mam świadectwo ukończenia projektu .
A i zarobek był 730 zł miesiąc bo byłam tam wysłana z up i tylko tyle się należało .
4. 1064 zł . Miesiąc
5. No ogólnie zdolność do pracy będzie tylko ze nie za bardzo będę miała z kim dziecko zostawić . No chyba ze praca będzie w takich godzinach aby zostawiać go najbliższym . Bo zarejestrować w up i tak będę musiała .

Ostatnia edycja:
To jak będzie należeć mi się ta kuroniowka ?

majka_xm napisał:
2. Nie akurat to trwa tylko 6 miesięcy. Było nas 30 osób wszyscy tak mieli bez wyjątku i nawet na samym początku poinformowałi nas o tym ze projekt jest finansowany z uni na pół roku .
I tak mam świadectwo ukończenia projektu .
A i zarobek był 730 zł miesiąc bo byłam tam wysłana z up i tylko tyle się należało .
4. 1064 zł . Miesiąc
5. No ogólnie zdolność do pracy będzie tylko ze nie za bardzo będę miała z kim dziecko zostawić . No chyba ze praca będzie w takich godzinach aby zostawiać go najbliższym . Bo zarejestrować w up i tak będę musiała .

2. Wiec dlaczego porozumienie stron?? - i tak sie nie liczy
4. Nie liczyłem dokładnie, ale na pierwszy rzut oka podstawa zasiłku bedzie niższa od minimalnego wynagrodzenia - nie liczy sie
5. Dobrze kombinujesz

Jak dla mnie, bedziesz bez prawa do zasiłku - tzn kuroniówki

Ostatnia edycja:
Powrót