Ciekawe pytanie - dotyczy wstępnego nakazu płatności zabezpieczenia alimentów ?

• Autor wątku Autor wątku Zbyszek17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zbyszek17

Szanowni Państwo
jak rozumiem na forum jest grono osób związanych bezpośrednio z wymiarem sprawiedliwości i dokładnie widzą problemy osób tu piszących dlatego pozwoliłem sobie zadać dziś pytanie : otrzymałem zobowiązanie do płacenia kwoty na rzecz alimentów począwszy od 01.09. ale dalsza rozprawa jest w odległym terminie i tu mam pytanie , co ??? jeśli np. jestem chory / nie pracuję / jestem zarejestrowany jako bezrobotny -czy w takiej sytuacji mogę powiadomić sąd rodzinny że wpłacę określoną kwotę ale nie tą wskazaną bo na tyle mnie stać bo nie pracuję , wydaję na leki i lekarza itp.......

Pozdrawiam

jeśli jest zabezpieczenie roszczenia to możesz złożyć zażalenie skoro nie jesteś w stanie płacić nawet kwoty z zabezpieczenia. masz na to 7 dni

Dzięki bardzo - mam kredyt prawie 900 zł na miesiąc + stałe opłaty (za mieszkanie , ubezpieczenie itd...) i jest tego ponad 1000 zł także suma którą żadają 900 zł zabezpieczenia jest kolosalna !

Sądu guzik będzie interesował Twój kredyt. Jak dojdzie do egzekucji, to alimenty będą miały pierwszeństwo przed wszystkimi innymi zobowiązaniami.

Dobrze - w takim razie co wnosi złożenie zażalenia ? czy sąd uwzględni - wszystkie moje informacje dotyczące wydatków i przychodu i to że nie mogę wpłacać tak dużej stawki ?
moze to zmienić ?

Jak nie zlozysz zazalenia tonapewno nic sie nie zmieni. Zawsze warto zlozyc i w miedzy czasie odkladac kase.

Powrót