Ciężka sprawa ze spadkiem po ojcu

• Autor wątku Autor wątku Agnieszkalat28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agnieszkalat28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie. Mam ogromny problem .
Moi rodzice są po rozwodzie. Ja jestem córką wspólną jest też moja siostra która ma innego ojca i mój ojciec dał jej tylko nazwisko, nie adoptował jej ani nie przysposobił. Mama z siostra i jej rodziną(mąż siostry i dwóch synów) mieszkają w spólnym domu moich rodziców. Po rozwodzie rodziców nie było podziału majątku. Ojciec mój umarł 3 lata temu, mieszkał w Wałbrzychu, tam załatwiłam wszystkie sprawy spadkowe, mam postanowienie sądu o całkowitym nabyciu spadku po ojcu. Jednak sprawa domu tu,tego na miejscu nie została załatwiona. Teraz siostra chce abym zrzekła się części tego domu po ojcu i matce na rzecz synów mojej siostry. Mama natomiast chce abym zrzekła się na rzecz mamy.Dodam że ja mam córkę. Konkretnie chodzi im o to, że skoro dostałam po ojcu majątek z Wałbrzycha (mieszkanie + długi,kredyty,rachunki zaległe) nie mam chcieć nic z części tego domu, w którym one mieszkają.
Sytuacja jest naprawdę trudna i bardzo konfliktowa. Nie stać mnie aby zaciągnąć porady prawnej.
Prawda tez jest taka, iż wartość mieszkania-kawalerki w Wałbrzychu była znikoma w porównaniu z wartością wielkiego domu.
*Czy ja mogę się zrzec części domu po ojcu na rzecz matki. (mam też córkę)
*Jakie są możliwości podjęcia decyzji przeze mnie w tej sytuacji.
*Czy nie będę ponosić konsekwencji za niezałatwienie tej sprawy 3 lata temu,po śmierci ojca.

Uwazam ze czasami dobrze wydac na porade prawna 200zl niz potem stracic 20000(to tylko przykład)
czasami w opiece społecznej sa darmowe porady raz w tygodniu przez prawnika

rockyy:

zamknij doope, albo pomóż pani;

Pani Agnieszko, za bardzo nie rozumiem pani problemu, albo rozumiem to tak, więc prosze potwierdzić:

1. dom wspólny - czyli są dokumenty świadczące, że rodzice są współwłaścicielami na podstawie współwłasności majątkowej małżeńskiej?

2. stwierdzenie spadku po ojcu, niezależnie, gdzie zostało określone jest skuteczne do całego majątku - jeżeli więc przyjmujemy, że ojciec z mamą byli współwłaśccielami domu, to pani z mocy postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku stała się domniemanym współwłaścicielem w 1/2 tego domu;

3.nie rozumiem o co im chodzi ze zrzekaniem się; jeśli chcą podziału spadku, to niech panią spłacą stosownie do wartości udziału;

prosze dalej pytać w razie wątpliwości;

rafal_26 : odnośnie pkt.2- nie połowy tylko co najwyżej 1/4 bo przecież we wspólności matka już ma 1/2 a ze spadku jej doszło 1/4 z 1/2 po mężu, czyli razem matka ma 3/4 domu a corka 1/4.
--
dementii

Rodzice są po rozwodzie. Więc 1/2 mamy, a 1/2 po ojcu na mnie. Ale nie załatwione jest to formalni.
Chodzi mi o to, czy mogę się zrzec na mamę. Wyczytałam gdzieś że nie można się zrzec spadku na kogo się chce tylko i wyłącznie na własne dzieci.
I ciekawa jestem czy mogę załatwić to sama. Jechać do notariusza z samym dokumentem o nabyciu spadku po ojcu i zrzec się części domu na moją mamę.

Nie doczytałem, że był rozwód to zmienia postać rzeczy w zakresie dziedziczenia.

nie ma w polskim prawie możliwości zrzeczenia się udziału w spadku na rzecz konkretnej osoby. Jest tylko możliwość zrzeczenia się w trybie art.1048 kc.
--
dementii

dementi, masz ceche niedoczytywacza;p

natomiast możesz jak najbardziej dokonać darowizny na mamę, podatku tez nie zapłacisz;

ale lepiej dokonać zniesienia współwłasności tego domu w postępowaniu sądowym na zgodny wniosek stron, koszt to 300 zł

Powrót