Ciężka sytuacja materialna

• Autor wątku Autor wątku kobieta.1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kobieta.1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

jestem obecnie w dość nieciekawej sytuacji materialnej.

Jestem rozwódka,mam 3 dzieci. Najmłodsza córka ma dopiero kilkanaście miesięcy.Mój były mąż od kilku miesięcy nie płaci mi zasądzonych alimentów. W związku z tym,że pracował w Niemczech,otrzymywałam Kindergeld. Jednak okazało się,że od jakiegoś czasu zaprzestał pracy tam. Dowiedziałam się o tym przypadkiem, od dziecka. Nie jest to potwierdzona informacja,ex jest złośliwy i nie chce mi udzielić odpowiedzi. W zasadzie do dzieci przyjeżdża co kilka miesięcy,nie mam wiedzy,gdzie obecnie mieszka itp. Musiałam poinformować instytucję niemiecką o moich podejrzeniach,żeby bezpodstawnie nie pobierać świadczenia. Jeśli faktycznie pracuje już w Polsce,to będę musiała zwrócić świadczenia za ten okres. Teraz zawieszono mi wypłatę do czasu ustalenia prawdy. Z Polski mam odmowę na wszelkie świadczenia : 500+, rodzinne. Moim jedynym dochodem w tym miesiącu był tylko ten Kindergeld,w kolejnym nie dostanę już nic. Będę starać się o FA,ale to dopiero za 2 miesiące,bo zwlekałam z założeniem mu sprawy u komornika,bo obiecywał spłacić zadłużenie.Żyję z oszczędności,które mi się kończą i pomocy rodziny. Na chwilę obecną czekam na miejsce w żłobku dla córki i mam zamiar pójść do pracy.
Proszę mi powiedzieć,czy w tej sytuacji mogę starać się o jakieś zapomogi?Czy mops może mi zabrać dzieci z tego względu,że obecnie nie mam dochodu? Moje dzieci są zadbane,czyste,dbam o nie. W domu jest posprzątane i mam ładne,wyremontowane mieszkanie. Nie mam żadnych nałogów. Nie mam żadnych długów, wszystkie opłaty są terminowo regulowane. Jedyny minus to właśnie te obecne kłopoty finansowe.

Bardzo proszę o pomoc.

Powrót