CJK-CLT

• Autor wątku Autor wątku CJK-CLT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
CJK-CLT

CJK-CLT

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam,mam klika pytania dot.umów-zleceń:
1.czy to prawda,że od lipca 2009 u-z są uZUSowione?
2.na jak długi okres można jednorazowo podpisać umowę?
3.co zyskuje pracodawca lub osoba działająca w jego imieniu zatrudniając pracowników na u-z?
4.co się dzieje z pracownikiem ,który pracując na u-z ulega wypadkowi w pracy?
5.czy pracując na u-z pracodawca ma zapewnić środki czystości/mydło,ręczniiki itp./,
6.czy pracując na umowę-zlecenie zgodne z prawem jest ukaranie zleceniobiorcy karą do 90% należnego /nieustalonego odgórnie<stawka godzinowa>/ wynagrodzenia?
Z góry dziękuję.

RE: umowa zlecenie, umowa o dzieło

Witam:
ad.1 Umowa zlecenie i umowa o dzieło - jakie składki?
polecam tabelkę :)
ad.2 to zależy od stron które umowę podpisują; najczęściej stosowana jest umowa co miesięczna, z jednej strony dobrze, ale z drugiej bez sensu bo nie wiem czemu ma to służyć; przecież taką umowę można wypowiedzieć w każdej chwili ze skutkiem natychmiastowym;
ad.3 swoboda umów, przepisy Kodeksu Pracy nie mają zastosowania a to się wiążę z większa łatwością i prostotą całego stosunku miedzy 2 podmiotami; ten stosunek a raczej relacje miedzy podmiotami są mniej formalne? poza tym zleceniobiorca zobowiązuje się do starannego działania (nie tak jak w umowie o dzieło na efekt); dla zleceniodawcy i zleceniobiorcy umowa zlecenie daje swobodę w czasie w którym ma wykonać zlecenie (chyba, że zostanie to określone w umowie), dla pracodawcy - zwalnia go z płacenia premii, nadgodzin, itp
ad.4 dokładnie nie wiem, ale skoro nie odprowadza się składek taka osoba jest zostawiona na lodzie (czyli wg. tabelki osoby do 26 roku życia), od pozostałych odprowadza się jakieś ubezpieczenie-wypadkowe i wtedy zapewne jest jakaś procedura (dobry temat do zgłębienia); poza tym najlepszym rozwiązaniem jest ubezpieczenie grupowe w prywatnym tow. ubezp. - ja tak mam, płacę składkę 50 zł/m-c a mam ubezp. na życie, od nieszczęśliwych wypadków i nie tylko ;)
ad.5 takiego obowiązku nie ma, ale jeżeli wymaga tego zlecenie to ja bym poprosił o taki zapis w umowie jako potencjalny zleceniobiorca
ad.6 na jakiej podstawie? jest taki zapis w KC? jeszcze raz się powtórzę - o ile jest taki zapis w umowie - owszem może obciążyć ale rzadko który zleceniodawca na to się zgodzi; wszelkie powództwa/roszczenia trzeba kierować na drodze cywilnej, zleceniobiorca nie podlega pod 'minijurysydykcję' zleceniodawcy tak jak to się dzieje w przypadku umowy o pracę

To wiem z praktyki bo sam pracuje na umowie zlecenie. Trzeba się trzymać tego, że umowę zlecenie reguluje KC i przepisy KP nie mają zastosowania. Umowę podpisują dwa równorzędne podmioty które taką umowę mogę dogodnie kształtować o ile jej postanowienia nie są sprzeczne z przepisami kodeksu cywilnego lub nie naruszają innych przepisów.
Jeżeli w którymś z pkt się mylę lub nie udzieliłem dostatecznej odpowiedzi - proszę uzupełnić lub poprawić.

Pozdrawiam

Powrót