Clickjacking/SPAM na facebooku

• Autor wątku Autor wątku 33gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

33gość

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Zapewne większość z Was już jakiś czase temu zauważyła pojawienie się na facebooku spamerskich linków do stron z fałszywymi newsami. Po wejściu na stronę wyświetla się fałszywa "reklama". Gdy próbujemy ją zamknąć, na naszej tablicy automatycznie (bez naszej wiedzy i zgody) zostaje udostępniony link do strony, powodujący rozprzestrzenianie się oszustwa. Jest to proceder znany jako "clickjacking" lub "likejacking". Jest to praktyka nieuczciwa i w wielu krajach nielegalna (znalazłem artykuł z 2012 r. opisujący pozew facebooka przeciwko firmie, która stosowała "likejacking"). Niestety nie udało mi się znaleźć podobnych spraw w Polsce, więc nie wiem który artykuł jakiego dokumentu prawnego zabrania takich praktyk (o ile takowy istnieje).

Potrzebuję tych informacji, ponieważ denerwują mnie ludzie tak bezczelnie oszukujący innych. Rejestratorem jednej z domen na których znajduje się fałszywa strona z newsami jest Home.pl. Napisałem do nich z informacją o procederze i prośbą o wyłączenie strony/zablokowanie konta właściciela. Opisałem całą sytuację, napisałem, że strona publikuje bez wiedzy i zgody informacje na facebooku ofiary, przez co rozprzestrzenia się dalej, co jest formą spamu. Niestety Home.pl konsekwentnie udaje głupiego. Najpierw poproszono mnie o przesłanie kopii spamowego maila w formacie .eml. Po mojej odpowiedzi, że nie mogę tego zrobić, bo strona nie wysyła żadnych maili, tylko publikuje informacje na facebooku ofiar dostałem informację, że skoro nie jestem w stanie przesłać wiadomości w formacie .eml, to proszą żebym wkleił pełną treść spamowego maila razem z nagłówkiem (chociaż wyraźnie pisałem, że serwis nie rozsyła maili). Jeśli istnieje przepis, pod który można podciągnąć "likejacking" to prosiłbym o jego podanie. Jeśli zawiadomię Home.pl o złamaniu prawa przez ich klienta i podam konkretny artykuł to może zareagują jak przystało na poważną firmę...

Nie sądzę zeby były jakieś paragrafy na to. Po prostu jeśli widzisz post znajomego który nie pasuje do jego stylu pisania, albo tytul newsa to "Obama zgwałcony przez bezdomnego psa podczas wizyty w Polsce" to nie klikaj...

Powrót