Cliparty od Microsoftu

• Autor wątku Autor wątku lukwol21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukwol21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy ktoś może wie jak wygląda wykorzystywanie clipartów od Microsoftu na własnej niekomercyjnej stronie internetowej? Wiem że obrazki te można wykorzystywać w dokumentach i prezentacjach ale czy na stronach internetowych też? Oczywiście posiadam oryginalną wersję Offica bo to zapewne też jest do tego potrzebne.

Ostatnia edycja:
Witaj, cliparty będą chronione jako składnik oprogramowania, zapewne można je wykorzystywać tylko w obrębie wykonywanych dokumentów w pakiecie, ale należałoby wczytać się w licencję pakietu, być może jest to gdzieś rozszerzone.

A ja widziałem we Wrocławiu na samochodzie firmy sprzątającej że zrobili sobie logo firmowe z clipartu Microsoft, jak to wytłumaczyć? :)

To, że ktoś postępuje w dany sposób, nie zmienia przepisów.

Oczywiście że nie ale czy oni mogli tak postąpić czy też złamali prawo? Ale w sumie clipartu na stronie internetowej a czy innym zrobienie sobie z niego loga.

Uo jezu. Przeczytaj licencję/zapytaj Microsoftu. Licencja może zezwalać na to i owo, a Micromiękki mógł uwolnić cliparty (tzn. objąć je tzw. licencją otwartą), choć taką jego dobroć raczej wątpię.

Najlepiej zadzwoń do M$ i zapytaj, bo doczytać się czegokolwiek na ich stronach nie idzie.

[dygresja] Nie lepiej używać np. Linuxa i wolnych (CC albo innych) clipartów? O ile mniejszy ból głowy...

Depi napisał:
[dygresja] Nie lepiej używać np. Linuxa i wolnych (CC albo innych) clipartów? O ile mniejszy ból głowy...
Bardzo zachęcam :D OpenClipArt (jeszcze za mojego życia nadejdą czasy - a nie osiągnąłem jeszcze połowy średniej długości życia mężczyzn w Polsce - że osoby używające alternatywy dla własnościowych licencji przestaną być nazywane komuchami a konkursy pianistyczne w regulaminie będą zakładały wyrażenie zgody uczestników na: nie jak to jest teraz czyli na wyrażenie zgody na dowolne rozporządzanie fonogramami i zdjęciami zrobionymi podczas konkursu przez organizatora tylko zgodę na rozpowszechnianie przez organizatora nagrań na licencji CC). Przepraszam za tę propagandę - nie mogłem się powstrzymać. ;)

Hej - mnie zachęcać nie musisz :) Ja też lubię popropagandzić, co zresztą widać. Może wniosek do adminów, żeby wprowadzili identyfikację OS i przeglądarki przy postach (mają coś takiego na dobreprogramy.pl).

OpenClipArt to bardzo fajny pomysł :) Bo je oczywiście można użyć na stronce internetowej?

Powrót