Clo i Vat - czy urzad celny moze oszukiwac?

• Autor wątku Autor wątku jin_tae
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jin_tae

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzien dobry
Czy moglby mi ktos zyczliwy i zarazem znajacy sie na prawie podatkowym i celnym pomoc ewentualnie udzielic podpowiedzi na temat cla i podatku vat na zakup internetowy.Wiem ze jest mnostwo tematow z tego zakresu ale ja jakos nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.

Otoz moja dziewczyna zamowila sobie ubrania z jednego sklepu internetowego w Hong Kong'u(kraj pochodzenia ubran to na 99% korea poludniowa albo Japonia) Jako iz przez pewien czas wysylka od nich do Polski byla darmowa nie kupila ona wszystkiego w jednym zamowieniu tylko kilka mniejszych(5 paczek) Wartosc wszystkiego wynosi 232 dolary.Z tym ze za kazda rzecz kaza jej zaplacic clo i vat ktory wynosi 490 zl.

Czy clo i podatek vat w sumie nie wynosi okolo 32- 35 % ? W tym zamowieniu byl tez szaliczek wyslany w osobnej paczce o wartosci 18 $ czy mieli prawo oclic tak tania rzecz.

Z tego zamowienia dwie rzeczy sa zamowione przeze mnie(w zwiazku z tym inna osoba zamawiajaca a inny adres odbiorcy) czy urzad celny ma prawo zarzadac ode mnie pelnego wyciagu z banku(wlasciwie to juz zarzadali.Niby nie wiedza czy za te rzeczy zaplacilem mimo iz wyslalem im fakturki na wszystko)Powiedzieli mi ze za ostatnia paczke ktora ja zamowilem(spodnie za 38$) dostanie clo okolo 200 - 300 zl
Nie ma mnie teraz w kraju wiec nie moge jej za bardzo pomoc , a dziewczyna sie nie zna na tym i jej to kazde klamstwo wcisna.Tutaj gdzie mieszkam za paczke o duzo wiekszej wartosci dostalem clo zgodnie z tym 32 - 35 %.
Prosze o pomoc i podpowiedz czy warto poszukac w tej sprawie jakiego prawnika.

PS
Czy jak juz ewentualnie bedzie musiala zaplacic to cale clo i vat to ma mozliwosc jakos odzyskac przynajmniej czesc tych pieniedzy?

Powrót