Cło nałożone na paczkę z Japonii

• Autor wątku Autor wątku Kindersky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kindersky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, przyjechał dziś do mnie kurier z Poczty Polskiej z paczką w której znajdowała się książka kolekcjonerska zakupiona za 410 US czyli jakieś 1550zł od osoby prywatnej. Paczka przyszła z Japonii, za wysyłkę nic nie zapłaciłem. Zdziwiłem się kiedy otrzymałem informacje o pobraniu 800zł za cło, spodziewałem się sumy rzędy 200-400zł.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakich zasadach zostało nałożone tak wysokie cło?

Kindersky napisał:
Witam, przyjechał dziś do mnie kurier z Poczty Polskiej z paczką w której znajdowała się książka kolekcjonerska zakupiona za 410 US czyli jakieś 1550zł od osoby prywatnej. Paczka przyszła z Japonii, za wysyłkę nic nie zapłaciłem. Zdziwiłem się kiedy otrzymałem informacje o pobraniu 800zł za cło, spodziewałem się sumy rzędy 200-400zł.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na jakich zasadach zostało nałożone tak wysokie cło?

Czy udało Ci się rozwiązać sprawę? Może książka nie posiadała kodu ISBN i naliczyli VAT 23% (chociaż 800zł od 1550zł to mi nijak nie wychodzi 23%...)? W momencie, kiedy pisany był post, VAT 5% na książki uzależniony był od posiadania kodu ISBN. Na chwilę obecną na wszystkie książki obowiązuje stawka VAT 5%, bez względu na to czy mają ISBN czy nie.

Powrót