Co dalej w przypadku milczenia sprzedawcy?

• Autor wątku Autor wątku totlowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

totlowski

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,

Reklamowałem u sprzedawcy wadliwy towar. Wysłałem do sprzedawcy wadliwy towar wraz z pismem reklamacyjnym 20 września. Na podstawie art. 560 par.1 odstąpiłem od umowy wyznaczając sprzedawcy termin 7 dni na zwrot ceny towaru. Sprzedawca niestety do dnia dzisiejszego ani się do pisma nie ustosunkował, ani nie zwrócił pieniędzy. Nie mogę znaleźć przepisu, czy w przypadku odstąpienia od umowy sprzedawca powinien w jakimś terminie się do tego ustosunkować jak np. w przypadku żądania wymiany rzeczy
na nową, czy żądania naprawy. Była to pierwsza reklamacja towaru. Jakie ewentualne dalsze kroki powinienem podjąć w przedmiotowej sprawie?

Z góry dziękuję za pomoc.

możesz ponaglić poprzez przed sadowe wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru oczywiscie

A czy sprzedawca do takiego oświadczenia o odstąpieniu od umowy powinien się ustosunkować w jakiś sposób? Czy ma jakieś poparcie w ustawie na podstawie którego może nie zgodzić się na odstąpienie od umowy?

będzie się musiał ustosunkować przed sadem.

a tak na serio to ma prawo uznać ze wada była nieistotna.

siak czy owak powinieneś dostać pismo jak dokonasz pozwu zapewne nie będzie milczał.

Powrót