Co dzieje się po 6 miesiącu stażu.

• Autor wątku Autor wątku Boombel311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Boombel311

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam odbywałam staż w sklepie odzieżowym gdzie pracowalam 6 dni w tygodniu, po 7 godzin od poniedzialku do piątku i 5 godzin w soboty. Przec caly okres mojego stażu miałam poważne wątpliwości co do naliczania dni mojego urlopu ponieważ niby zasada prosta 2 dni urlopu na 30 dni stażu ale ja pracowałam 6 dni w tygodniu i biorąc urlop w sobotę wykorzystywałam 5h zamiast 8h jak to jest u osob pracujących 5 dni w tygodniu po 8 h. Wydawało mi się ze urlop powinien byc naliczany godzinowo u osob pracujacych w innym wymiarze czasowym niz 5dni x 8h. Jednak pani w PUP poinformowała mnie ze nie ma znaczenia po ile godzin sie pracuje i ze jeden dzien nieobecnosci bez wzgledu czy to środa gdzie parcowalam 7 godzin czy sobota gdzie pracowalam 5h jest jednoznaczny z poswieceniem jednego pelnego dnia urlopu. Jest to pierwsza wątpliwość o której wyjasnienie chciałam prosić.

Kolejna sprawa... dzisiaj zakonczyl mi się 6 miesięczny okres stażu, z tego co mi mowiono w pup przed podjęciem stażu po tym okresie powinnam dostać umowe na 3 miesiące od pracodawcy. Moj pracodawca stwierdzil ze ograniczy moje godziny pracy poniewaz jest sezon zimowyi nie oplaca mu się mnie zatrudniać na pelny etat i zaproponowal mi ze bede pracowala po 36 godzin tygodniowo przez te 3 miesiace a poźniej po 3 miesiacach miala bym odrobić te 4 godziny z kazdego tygodnia lub odbędzie sie to kosztem mojego urlopu. Jakoś kiedy pup placil za moja prace to oplacalo mu sie zebym pracowala jednak po te 40h a teraz jak juz z wlasnej kieszeni musi placic to juz mu nie trzeba pracownika w pelnym wymiarze. oczywiscie nie godze się na takie warunki jednak nie chce tez rezygnowac z umowy na te 3 miesiące pownieważ nie po to meczylam sie przez 6 miesiecy zeby teraz kiedy moge zarobic troszeczke wiecej nie skorzystać bo moj pracodawca okazal sie chytry. Co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji? Czy pracodawca moze mieć takie oczekiwania co do mnie czy nie? Czy mam podstawy do zlożenia skargi na mojego pracodawce do starostwa?

Boombel311 napisał:
Co mogę zrobić w zaistniałej sytuacji? Czy pracodawca moze mieć takie oczekiwania co do mnie czy nie? Czy mam podstawy do zlożenia skargi na mojego pracodawce do starostwa?
Przede wszystkim niech się Pani dowie w PUP do czego konkretnie zobowiązał się pracodawca? Tzn. rodzaj umowy, okres jej trwania, wymiar czasu pracy, wysokość wynagrodzenia. Bo być może ma obowiązek zatrudnić Panią na 1/2 etatu...
Bez tych podstawowych informacji trudno Pani cokolwiek doradzić.

Byłam w pup, przestawiłam sprawe Pani która jest opiekunką mojego stażu. Pracownica pup po usłyszeniu co pracodawca mi narzucił wybuchła smiechem i stwierdziła ze pierwsze slyszy o takm czyms. Dodała jeszcze, że pracodawca ma zapewnic mi 40h tygodniowo i 2000 brutto/miesiąc. To znaczy chyba, że mogę spać spokojnie prawda?

Powrót