co jest pierwsze dzieci czy ZUS

• Autor wątku Autor wątku hania p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hania p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W trakcie rozwodu niemieliśmy podziału majątku. Już po rozwodzie były mąż narobił długów w ZUS.Z tego tytułu że mamy wspólną działkę jego część ZUS zajął hipoteką . U mnie mój były mąż ma także dług za alimenty.Co mam zrobić żeby działka przeszła w moje posiadanie za długi alimentacyjne. Czy już nic nie da się zrobić????

czy naprawdę nikt nie potrafi udzielić mi odp. :?:

zawsze egzekucja komornicza jest pierwsza, jeśli nie podała pani męża do komornika za niepłacenie alimentów, to niestety zus jest pierwszy( bo podejrzewam, że komornik ma już tą sprawe)

komornik proponuje mi sprzedaż działki ale nie wiadomo ile bym dostała.Wiadomo że wtedy jest sprzedawane za bezcen

dużo zależy od rzeczoznawcy który wycenia na polecenie komornika daną nieruchomość, jak będzie uczciwy to wyceni po cenach rynkowych. Na pierwszym przetargu cena wywołąwcza to zdaje sie 2/3 wartości wycenionej działki. Jesli będą zainteresowani, cena będzie wyższa. Ale polecam iść do prawnika, bo wydaje mi się ze pani dostanie tylko tyle co wynosza alimenty + odsetki ustawowe

wysokość alimentów przekracza już wartość połowy działki. Zastanawiam się czy w ramach spłaty długu mogłabym przejąć jego część

1.Czy prowadzi Panie egzekucję alimentów u komornika?
2.Czy nieruchomość będąca przedmiotem egzekucji jest nieruchomością rolną?

Witam. U komornika cały czas prowadzona jest egzekucja ale bezskuteczna a jeśli chodzi o działkę jest to działka budowlana

Powrót