Co jest wiążące - oferta organizatora czy warunki Grouponu?

• Autor wątku Autor wątku michalo28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalo28

Użytkownik
Odpowiedzi
149
Witam,

Zakupiłem groupon na wycieczkę zagraniczną. W warunkach grouponu było coś takiego:
Dopłaty obligatoryjne płatne bezpośrednio u organizatora:

* opłaty administracyjne (opłaty lotniskowe, opłaty promowe): 100 euro/osoba/turnus (płatne na miejscu),
* ubezpieczenie podróżne: KL 10000 EUR i NNW 2000 EUR: 50 zł/osoba,
* składka na Turystyczny Fundusz Gwarancyjny: 15 zł/osoba,
* opłata klimatyczna (płatna na miejscu w kompleksie): 10 euro/osoba powyżej 12 lat/turnus.

Dopłaty opcjonalne płatne bezpośrednio u organizatora:

* dopłata do obiadokolacji (HB): szczegóły u organizatora,
* klimatyzacja w pokoju: szczegóły u organizatora,
* dodatkowy bagaż (pobyt na 9/16 nocy): od 200 zł/bagaż do 15 kg albo od 250 zł/bagaż do 20 kg (decyzje należy podjąć podczas rezerwacji),
* jeśli rezerwacja dotyczy 1 osoby, dochodzą obowiązkowe dopłaty (dopłata za pokój 1-osobowy, szczegóły w biurze podróży),
* możliwość wyboru hotelu podczas rezerwacji: +100 zł/osoba/turnus.

Po zakupie groupona skontaktowałem się z organizatorem, który przedstawił mi ostateczną ofertę. W ofercie znajdowały się wszystkie te w/w opłaty, a także wybrane przeze mnie fakultatywne. Nie znajdowała się tam tylko opłata w wysokości 100 euro za osobę.

Zaakceptowałem tę ofertę (nie zauważyłem, że nie ma tam tej opłaty) i wpłaciłem tą różnicę pomiędzy wartością grouponu a ofertą.

Po kilku godzinach skontaktował się organizator, że w wyniku błędu w sytemie nie doliczona została opłata 100 euro za osobę (jako że dwie osoby to 200 euro). I że muszę jeszcze raz wypełnić formularz rezerwacyjny. Ja się nie zgadzam z taką dopłatą, bo akceptowałem ofertę złożoną mi bezpośrednio przez organizatora.

Teraz pytanie: czy w takiej sytuacji wiążą warunki Grouponu, czy warunki przedstawione bezpośrednio przez organizatora? Chciałbym odstąpić od tej rezerwacji bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Czy też muszę dopłacić te 200 euro i jechać na wycieczkę?

Opłaty administracyjne

Przesłana została mi umowa świadczenia usług turystycznych, którą mam wydrukować, podpisać i odesłać skan. W tej umowie nie ma mowy o tej dopłacie 100 eur/osoba na miejscu. Jest mowa o opłatach klimatycznych, meldunkowych, składka na TFG, ale tego nie ma. Organizator chce żebym wypełnił formularz jeszcze raz i pobrał nową wersję umowy już z tymi 200 euro. Przy wcześniejszych ustaleniach z organizatorem, kiedy wiedział, że chcę korzystać z grouponu też nie było mowy o tej opłacie. Dopiero teraz nagle się ona pojawia. Te 200 euro to 30% kosztu całej wycieczki i ja się na to nie godzę, myślałem, że ostateczna cena podana w umowie zawiera już wszystkie koszty i opłaty. Pytanie: 1) Czy mogę zrezygnować i żądać zwrotu wszystkich wniesionych kwot. 2) Czy też powinni zrealizować wycieczkę za kwotę bez 200 euro płatnych gdziekolwiek?

Nie musisz akceptować zmian. Albo impreza odbędzie się na warunkach zaakceptowanej oferty, albo dostaniesz zwrot środków.

Powrót