Co lepsze?

• Autor wątku Autor wątku Pioro27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pioro27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dopiero zaczynam swoja przygode z pracą w Niemczech. I stąd moje pytanie czy lepiej zalożyc gewerbe czy polska dziłalnośc i wystawiac rachunki pracodawcy. Chodzi mi tu o różne aspekty tego ponieważ jedni mi radzą polską dzialalnośc ze wzgledu na niższy podatek, z drugiej strony mam dzieci i mając gewerbe mógłbym starac sie o zasiłek, ale związane są z tym różne opłaty w Niemczech podatki itp. Czy mógłby mi ktoś przyblizyc co dokladnie trzeba placic w niemczech a co w polsce?

musisz zrobic sobie liste i przeliczyc... Mając Gewerbe w Niemczech musisz przerejestrowac nawet samochod co oznacza niemiecki podatek, niemieckie ubezpieczenie a to ciut drożej wychodzi zwlascza jak masz diesla. W Polsce chzba dostaniesz jeszcze dofinansowanie a z tym wiadomo jak ludzie kombinują... W niemczech tez są plusy Kindergeld jak pisales ale dzieciaki musza byc w Niemczech a to tez kosztuje bo glupie przedszkole rocznie 1700 euro itp. Zrob konkretna tabele szukajac na google.pl koszty utrzymania w niemczech itp. Masz duzo pracy przed soba zeby to wyliczyc... Nikt Ci prawdy nie powie bo kazdy klamie jak to w Niemczech super jest...

Powrót