co mam zrobic?????????????

• Autor wątku Autor wątku pawel sid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel sid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
zmar mi tata i zostalo mieszkanie mieszka w nim jeszcze taty kobieta.decyzja mieszkaniowa byla na tate a niechce zeby stracic mieszkanie i zeby nie wyzucili kobiete taty jest ona tam zameldowama.
1.i czy administracja moze wyzucic taty kobiete
2.jak nie czy moge tam zameldowac swoja zone bo ja jestem zameldowany gdzie indziej i niechce stracic swojego mieszkania i taty.

Jeśli "kobieta taty" prowadziła z tatą wspólne gospodarstwo domowe, to może wejść w prawa najemcy na podstawie przepisów kodeksu cywilnego.
(Może ktoś podrzuci stosowny fragment, bo nie mam "pod ręką" a mój komputer coś wolno otwiera strony internetowe.)

a czy musi uplynac kilka lat zeby przejela prawa najemcy bo jest zmaeldowana dopiero niecaly rok ale po przeprowadce bo w poprzednim mieszkaniu byla zameldowana 3 lata (jest to to same osiedle) i jeszcze jedno pytanko:tata mial konto nikt nie byl upowarzniony i ma debet czy ja musze go splacic.

troszke zagmatwalem ale niewiem juz co mam robic i jak to napisac pierwszy raz jestem w takiej sytuacj i znikad zadnej pomocy.
z góry dziekuje za pomoc.

Kodeks cywilny, art. 691 "§ 1. W razie śmierci najemcy lokalu mieszkalnego w stosunek najmu lokalu wstępują: małżonek nie będący współnajemcą lokalu, dzieci najemcy i jego współmałżonka, inne osoby, wobec których najemca był obowiązany do świadczeń alimentacyjnych, oraz osoba, która pozostawała faktycznie we wspólnym pożyciu z najemcą.

§ 2. Osoby wymienione w § 1 wstępują w stosunek najmu lokalu mieszkalnego, jeżeli stale zamieszkiwały z najemcą w tym lokalu do chwili jego śmierci. "
Z tego wynika, że konkubina ojca (osoba pozostająca w faktycznym związku) z mocy ustawy wchodzi w prawo najmu (nie musi czekać, bo i na co).
Dziedziczy się i dobra i długi. Jeśli tylko Ty dziedziczysz, to albo zapłacisz debet i przejmiesz wszelkie dobra po ojcu, albo odrzucisz spadek (ale wtedy dziedziczą np. Twoje dzieci). Jeśli długi są duże a majątek maluśki, to możesz przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza i zapłacić długi do wysokości czynnej spadku (czyli do wysokości uzyskanych w spadku dóbr przeliczonych na pieniądze).
Jeśli jest więcej spadkobierców, to wszyscy w odpowiednich częściach otrzymują dobra i długi (mogą spadek odrzucić, przyjąć wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza).

bylem w administracji i znowu mam problem
pani powiedziala ze do lokalu ma prawo tylko konkubina ale tylko jak wplaci wklad mieszkaniowy ktory wynosi cztrey tysiacedwiescie zl jak nie wplaci to ma 30 dni na opuszczenie lokalu bez prawa do dostania zastepczego lokalu czyli na bruk
co mamy robic nie mamy tyle pieniedzy zeby wplacic czy jest jakies inne wyjscie pomocy :(

Powrót