Co mi grozi / jakie kary ?

• Autor wątku Autor wątku sebik322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebik322

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie chciałbym zaczerpnąć informacji od ludzi bardziej doświadczonych w następującej sprawie :

- Co mi grozi za przyjmowanie pieniędzy od klientów za np. tworzenie stron internetowych - ogólnie usługi internetowe (ktoś zapewne pomyśli, że głupsto tam pare zł to nikt kontrolować nie będzie z tym - i z takim przekonaniem zaczynałem aż narosło tego troszkę - chodzi o kilkanaście tyś w skali roku).

- Co ciekawsze nie mam nawet 18 lat (więc nie wiem rodzice odpowiadają prawnie za to ? Czy ja ?)

ps. Ogólnie na pocieszenie wyczytałem gdzieś, że po 5 latach się przedawnia ?

Z góry dzięki za wszystkie informacje (jeśli znacie podobne sytuacje oraz jak się skonczyły to proszę podać - bo praktyka a teoria to dwie różne rzeczy).

sebik322 napisał:
- Co mi grozi za przyjmowanie pieniędzy od klientów za np. tworzenie stron internetowych - ogólnie usługi internetowe (ktoś zapewne pomyśli, że głupsto tam pare zł to nikt kontrolować nie będzie z tym - i z takim przekonaniem zaczynałem aż narosło tego troszkę - chodzi o kilkanaście tyś w skali roku).
a wykonywałeś te uslugi czy tylko przyjmowałeś pieniądze?

sebik322 napisał:
- Co ciekawsze nie mam nawet 18 lat
a ile masz lat? czy też ile miałeś w chwili czynu?

No jakby była możliwość samego przyjmowania pieniędzy to bardzo chętnie ale to chyba w Polsce sie nie zdaża.

więc bywało to tak :

Najpierw przyjmowałem pieniądze a potem musiałem wykonać daną pracę (np. stworzyć x stron)

Co do wieku to na początku roku 16 a teraz 17.

Jesteś małoletni, więc nie możesz prowdzić działalności gospodarczej, jako małoletni dotyczą cię odrębne formy zatrudnienia(tutaj nie ma mowy o zatrudnieniu).
Tak, twoi opiekunowie prawni(rodzice) odpowiadają za to co robisz. Jeżeli świadczyłeś usługi odpłatne, a tak wygląda, z tego co piszesz że tak było to twoi rodzice odpowidają za to tak jak inni(osoby fizyczne które cokolwiek sprzedają za opłatą), chociaż taki wiek skłania do tego iż możesz po prostu trafić na resocjal do poprawczaka ponieważ jesteś w wieku gdzie w przestępstwach podatkowych i gospodarczych odpowiadasz jako osoba dorosła odpowiedzialna za soje czyny...do takich się kwalifikujesz.. tudzież, na pewno zapłacisz podatek od dochodu, karę grzywny za świadczenie usług bez ewidencji, za przestępstwo gospodarcze, tudzież zawiasy, społecznie, bądź odsiadka(w zależności od twojej przeszłości -kryminalnej-):sad: ...jestem tylko księgową, wybaczcie jak coś nie tak przedstawiłam

Powrót