Co mnie dalej czeka?

• Autor wątku Autor wątku pieciak11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pieciak11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na początek przedstawie cała sytuację, otóż: jakieś 2 miesiące temu zostałem wraz z dwoma kolegami zatrzymany podczas palenia trawy. Po wyjątkowo łagodnym przebiegu i przesłuchania co bardziej mialo charakter zwykłej rozmowy z samym komendantem doszliśmy do porozumienia, że jeżeli przyznam sie do winy (posiadania 1g suszu) skończy sie wszystko na 500zł grzywny bez dalszych komplikacji. Ów Komendant poinformował mnie także, że możliwe jest dostarczenie mu pieniędzy, co też znacznie ułatwi sprawę i dla niego i dla nas. Powiedział mi, że ani żadne pismo nie bedzie kierowane ani do szkoły ani do domu. Kiedy to po upływie niecałego miesiąca dostarczyłem ową grzywnę, już nie do rąk komendanta tylko do jego asystenta o ile dobrze to zrozumiałem, ten jednak nie był już tak przyjaźnie nastawiony jak jego przełożony i poinformował mnie że przyjdzie poczta jakieś potwierdzenie (nie pamietam już dokładnie jak to nazwał). Po kilku dniach (niecałym tygodniu) od dostarczenia grzywny na Komendę dowiedziałem się od dyrektora mojej szkoły, że przyszła do niego prośba z komendy o wystawienie opinii na mój temat. Tego samego dnia kiedy wróciłem ze szkoły okazało się, że czeka na mnie w domu wezwanie na Komende jako podejrzanego w tej sprawie.
Chciałbym spytać jaki może być dalszy przebieg sprawy, w jakim celu jest to wezwanie, co mnie na nim czeka, czego sie tam spodziewać i co najważniejsze czy bedzie możliwe otrzymanie zaświadczenia o niekaralności w najbliższym czasie, a jeżeli nie to kiedy bedzie możliwe.

W tym ostatnim wezwaniu chodzi o art. 62 ust 1 - tak mam napisane na wezwaniu.

Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję.

To teraz będzie Pan miał sprawę karną. Zostanie Pan przesłuchany i być może zaproponują Panu dobrowolne się karze.
Szkoła powinna być powiadomiona o wyroku-art.21kpk.
Co do zaswiadczenia-zalezy na co skaże Pana Sąd

Przesłuchiwany już byłem przy pierwszym wezwaniu. Komendant osobiście spisał raport z przesłuchania. Nie chodzi tu tylko o potwierdzenie wcześniejszych zeznań i zamkniecie sprawy?

Zeznań czy wyjaśnień?
Postawiono Panu uprzednio zarzut?

Pobieranie "grzywny" przez policję po przesłuchaniu to delikatnie mówiąc "dość fantazyjny" sposób postępowania ;)

Owszem miałem postawiony zarzut posiadania 1g suszu.
Co do pobierania grzywny wystawiono mi protokół, którego mam kopię 'PROTOKÓŁ TYMCZASOWEGO ZAJĘCIA MIENIA RUCHOMEGO'

W tym przesłuchaniu padały pytania dot m.in tego skad mam owy susz itd zeznalem, że znalazłem i nie pamiętam gdzie, także mam nadzieje, że bedę mógł sie na to powołuwać przy ewentualnym drugim przesłuchiwaniu.

to postępowanie skonczy się w sądzie, jak amen w pacierzu.

[cytat="pieciak11"]Co do pobierania grzywny wystawiono mi protokół, którego mam kopię 'PROTOKÓŁ TYMCZASOWEGO ZAJĘCIA MIENIA RUCHOMEGO'[/cytat]

W takim razie to nie jest grzywna.

[cytat:21mv2ijt]W tym przesłuchaniu padały pytania dot m.in tego skad mam owy susz itd zeznalem, że znalazłem i nie pamiętam gdzie, także mam nadzieje, że bedę mógł sie na to powołuwać przy ewentualnym drugim przesłuchiwaniu.[/cytat:21mv2ijt]

Jeżeli zeznawałeś w roli świadka a staniesz się podejrzanym lub oskarżonym to te pierwsze zeznania nie będa mogły być odczytane w dalszym toku sprawy. Nie będzie można też ich w inny sposób wprost wykorzystać w procesie.

Powrót