co mogę teraz zrobić!!!

• Autor wątku Autor wątku 4nikita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

4nikita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
proszę o pomoc. Mój mąż został oskarżony o kradzież z włamaniem. co mogę teraz zrobić? nie wiem czy nawet mam zatrudnić adwokata i czy dostanie coś do jedzenia. Wiem,że to trywialne sprawy ale nawet nie wiem co mu grozi. Dostałam tylko telefon z komendy. Nie wiem co robić. Jak większość ludzi jesteśmy zadłużeni. nie wiem co robić. Niech mi ktoś coś podpowie, proszę. nie chce go zostrawiać samego sobie. jak mu pomóc???

skoro był telefon z komendy to jak domniemuję mąż został zatrzymany i jako zatrzymanemu przysługuje mu prawo powiadomienia o zatrzymaniu osoby najbliższej z czego skorzystał...

Może pani oczywiście wynająć mu adwokata...

Nie znając materialu dowodowego w sprawie, wcześniejszej karalności małżonka, tego czy się przyznał czy nie , czy czynu dokonał sam czy z inną osobą trudno wyrokować czy po ogłoszenie zarzutów wróci do domu i na wyrok będzie odpowiadał z wolnej stopy czy Policja za pośrednictwem Prokuratury wystąpi do Sądu o zastosowanie wobec męża środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na czas do 3 miesięcy.

Co zrobić....? Najlepiej iść na komendę i spróbować dowiedzieć się czegokolwiek więcej. Może będzie miała Pani dużo szczęścia i policjanci cokolwiek Pani powiedzą więcej (choć zaznaczam że nie muszą).

Co do kwalifikacji kradziezy z włamaniem:
Art. 279. § 1. Kto kradnie z włamaniem,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 2. Jeżeli kradzież z włamaniem popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Jeść dostanie - policja "jeńców" głodem nie bierze.... :D
Co męża może dalej czekać, może się uda Pani dowiedziec na komendzie. Głównie nalezy wziąć pod uwagę czy Policja / Prokuratura będzie wnosiła o aresztowanie męża czy nie.
Jeśli nie to najlepiej poczekać te 48 godzin na jakie mógł zostać zatrzymany.
Jeśli natomiast będa chcieli go aresztować, to faktycznie ma problem.

Mąż byl w przeszłości karany?

Powrót