co może być dokumentacją medyczną?

• Autor wątku Autor wątku dziewczynahobbita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziewczynahobbita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry, mam taki problem. Uczęszczałam od pewnego czasu do terapeuty, teraz chciałabym skończyć te wizyty. Mój problem polega na tym, że wysyłałam temu terapeucie dużą ilość smsów. On sam nie reagował, nie krytykował mnie. Może to głupio zabrzmi ale nawet przez moment sądziłam że może mu się podobam i dlatego zgadza się na taką nieformalną formę komunikacji. Teraz jednak poprosiłam go o usunięcie tych smsów, o ich skasowanie, bo nie chciałabym żeby w przyszłości znalazły się w niepowołanych rękach. Terapeuta odpowiedział że jest to jego dokumentacja przypadku i ma prawo a nawet obowiązek przechowywać podobne wszelkie informacje pozwalające na diagnozę przez 10 lat. W takim razie powiedziałam mu że chcę pełnego dostępu do całości zebranych przez niego inforamcji może nieco nieporadnie powołując się na RODO czy na interes pacjenta etc. Wtedy on zmienił swoją linię argumentacji stwierdzając, że w zasadzie te smsy to jego prywatna własność obecnie i że ma do tego prawo i że mi ich nie pokaże. Może dodam że ja taką korespondencję kasuję. Denerwuje mnie że on posiada tyle informacji o mnie, że nie chce mi pójść na rękę. Być moze ma poczucie winy, może coś popsuł podczas terapii ze mną i obawia się np. procesu z mojej strony. Czy można go zmusić zeby te smsy skasował?

Powrót