co moze sie stac gdy nie splacam windykacji

• Autor wątku Autor wątku zamotany90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zamotany90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam

zaciagnolem kredyt w wysokosci 7ooo zloty trzy lata temu splacalem go przez pol roku pozniej stracilem prace i nie splacalem dostalem komornika splacalem przez trzy miesiace po 400 zloty i po trzech miesiacach dlug wykupila windykacja z powodu niskiej sciagalnosci z wierzytelnika i do dzis windykacji nie zaplacilem zlotowki oni chca abym splacil calosc mnie na to nie stac jestem bezrobotny oferowalem 400 zloty miesiecznie jak komornikowi a pani powiedziala ze ta kwota bedzie na poczet moich odsetek praktycznie i oni chca calosc. co jesli ich nie splace a jak sprzedadza moj dlug komornikowi jezeli mieszkanie nie jest na mnie tylko jestem zameldowany u rodzicow a w mieszkaniu nic nie jest mojego komputer meble telewizor jest na tate potwierdzone faktura bo bylo brane na raty czy moze cos zajac ?? prosze o pomoc bo nie wiem jak to splacic aby nie bylo problemow ale odsetki przerastaja wszystko na dzien dzisiejszy odsetek uroslo drugie tyle co wziolem kredytu

zapewne w umowie kredytowej wskazana była kwota, na jakiej pokrycie godzi się kredybiorca w przypadku nieterminowych spłat kredytu a w dalszej kolejności w przypadku rozwiązania umowy kredytowej. Obecnie, jeżeli sprawa jest w firmie windykacyjnej, to powinni uzyskać najpierw tytuł wykonawczy, czyli przeprowadzić postępowanie sądowe.
Jeżeli chodzi o mieszkanie i przedmioty w nim się zajmujące to do ich zajęcia nie dojdzie, gdyż nie są to pana przedmioty a więc bez obaw.
Jeżeli minęło 3 lata od daty wymagalności roszczeń dochodzonych na etapie przedsądowym przez FW to w przypadku skierowania przez nich postępowania na drogę sądową skutecznie można podnieść zarzut przedawnienia (pod waurnkiem, że nie została podpisana żadna ugoda, jak również, że nie dokonano wpłaty na poczet zadłużenia). Nie powoduje to jednakże zniknięcia długu - przedawniony dług traci ochronę cywilno prawną, a zatem nie można skutecznie takiej wierzytelności dochodzić przed sądem, aczkowiel wierzyciel może taki dług umieścić np w BIG, co skutkować będzie zablokowaniem płynności gospodarczej - inaczej abonamentu, kredytu itd nie dostaniesz...

Powrót