Co można legalnie udostępniac w sieciach p2p?

• Autor wątku Autor wątku LordFenix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LordFenix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mam następujące pytanie: co wolno legalnie udostępniać w sieciach p2p?

Po lekturze Filmy i muzyka - co legalne a co nie naszło mnie pytanie, co w takim razie można udostępniać?

Próbowałem takie informacje znaleźć na tym forum oraz w Sieci, niestety z mizernym skutkiem (chodź nie zerowym). Oto co wydaje mi się można by było udostępniać:

1 – Dzieła własne (np. opowiadanie czy zdjęcia z wakacji) – o ile nasze Dzieło nie łamie prawa (np. zdjęcia obiektów militarnych, co by nie szukać daleko).

2 – Rzeczy udostępnione na licencji Creative Commons - mam oczywiście na myśli licencje standardowe, bo licencje dodatkowe trochę komplikują sprawę.

3 – Oprogramowanie objęte tzw. Free-software licence (np. GNU GPL) – za angielską Wikipedią: „A free software licence is a software licence which grants recipients rights to modify and redistribute the software which would otherwise be prohibited by copyright law.”

(ciąg dalszy w nastepnym poscie bo jest ograniczenie do 1800 znaków :x)

4 – Dane udostępniane legalnie poprzez np. torrenty – to może być trochę naciągane i wywołać sporo dyskusji. Chodzi o to, że niektóre firmy (czy osoby prywatne) udostępniają (zazwyczaj filmy, muzykę, bądź programy) poprzez sieci p2p. Robi tak Blizzard (np. filmiki promujące nowego Starcrafta) czy twórcy przeróżnych dystrybucji linuxów (tak, wiem, można linuxa podciągnąć pod wcześniejszy punkt, ale to tylko przykład).
W przypadku Blizzadra jest to ich własny program bazujący na kombinacji protokołów BitTorrent i HTTP w przypadku linuxa są to zwykle metapliki „.torrent”.
Idea mojego rozumowania jest prosta. Jeśli ściągam i równocześnie udostępniam (a tak działa np. sieć BitTorrent), to mogę też potem udostępnić w innym programie p2p (no bo przecież i tak już udostępniałem, na co godzi się sam autor udostępniając w takiej sieci wymiany danych). Czy jednak nie mogę? Podkreślam, że chodzi o materiały, które autor już sam udostępnił w sieci wymiany danych z zasady automatycznie udostępniającej pliki w trakcie i po ich ściągnięciu!

6 - Autor (zazwyczaj programów typu freeware) pisze własna licencje i sam zachęca do publikowanie gdzie się tylko da.

7 - Public domain – czyli zrzeczenie się praw autorskich lub ich wygaśnięcie.

No i jest jeszcze Przedruk, cytat, linking, czyli co wolno..., ale to nie za bardzo się tyczy programów p2p (chodź niektóre rzeczy można podciągnąć i pod nie).

Na koniec powtórzę jeszcze raz pytanie: co jeszcze wolno (i czy wolno to co zapisałem powyżej) udostępniać legalnie w sieciach p2p?

Wszystko raczej wypisałeś. Generalnie rozpowszechniać możemy to na co mamy licencję (zezwolenie) ustawowe (np. public domain, dzieła własne) lub bezpośrednie (GPL, CC, indywidaulne licencje). Możemy też rozpowszechniać to co nie jest przedmiotem ochrony P.A. - art. 4 ustawy.

A co z tym (możliwe, że lekko naciąganym) punktem 4, też można legalnie udostępniać?

Co do punktu 4 - Jesli autor udostepnia bezplatnie (na www lub jakiejkolwiek sieci P2P), i nie zaznaczyl ze to udostepnienie jest jedyne sluszne (np. niektorzy zastrzegaja, ze ich program sciagac mozna tylko z ich strony i nie wolno umieszczac go na innych serwerach), to punkt 4 bym utozsamial z punktem 6 (freeware).

Hmm... o tym nie pomyślałem.

Dzięki za odpowiedzi.

Przepraszam za odkopanie tematu ale bardzo zależy mi na odpowiedzi. Czy w pełni legalnie jest założenie w polsce strony internetowej, w której będą odnośniki (linki) do materiałów np. muzyka, filmy na licencji Public Domain. Bo słyszałem że w Polsce to prawo jest jakoś inaczej egzekwowane niż w USA. Produkcje były by zagraniczne na licencji Public Domain. Proszę o pomoc i pozdrawiam

Powrót