Co można uznać za odpowiedź na reklamację w ciągu 14 dni

• Autor wątku Autor wątku Kerolki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kerolki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam
Jestem konsumentem, zakupiłem meble od popularnego marketu z meblami. Zakup mebli miał miejsce 25.09.2021r. Dnia 12.09.23 napisałem i dostarczyłem osobiście na piśmie reklamacje z tytułu rękojmi - istotna niezgodność towaru z umową (konstrukcja mebla został źle zaprojektowana - podczas normalnego użytkowania z czasem połączenie na klej drewnianych elementów zaczyna się obluzować i prowadzi do rozjeżdżania, pracowania nóżek mebla). W tej reklamacji zawarłem że razem z tą reklamacją dołączam również reklamowany towar który miałem de facto na parkingu w aucie. Przy przekazywaniu reklamacji zostałem poinformowany że nie potrzeba zostawiać owych mebli teraz. Na moje pytanie jak zamierzają reklamacje rozpatrzyć skoro nie chcą przyjąć teraz mebli, odparli że jak będzie potrzeba to przyjedzie ich serwis i sprawdzi u mnie w domu. Nie chciałem się dłużej spierać co do racjonalności takiego rozwiązania i nie przekazałem reklamowanych mebli pomimo tego iż na reklamacji było napisane że dostarczam meble. Otrzymałem od razu kopie reklamacji z datą jej przyjęcia i podpisem osoby upoważnionej. 19.09.23 otrzymałem odpowiedź z nadaniem numeru reklamacji oraz informacje że reklamacja jest rozpatrywana. Do dzisiaj nie otrzymałem żadnej innej odpowiedzi. Minęły 22 dni od dnia zgłoszenia reklamacji z żądaniem całkowitego zwrotu pieniędzy, oraz minęło 15 dni od ich ostatniego kontaktu. Którą datę należy przyjąć jako uzyskanie odpowiedzi na reklamację ze strony sprzedającego? I czy samo uzyskanie odpowiedzi od sprzedającego z numerem zgłoszenia ale bez postanowienia czy reklamacja jest uznana czy nie, można uznać za odpowiedź w ciągu 14 dni? Jakie kroki powinienem dalej podjąć aby sprzedawca zrealizował żądanie.

Odpowiedź ma zawierać jednoznaczne stanowisko sprzedawcy.
Odpowiedź ma być: uznaje / nie uznaje roszczenia.

Przepisz lub wklej tutaj swoją reklamację.

Nabywca

Sprzedawca

R E K L A M A C J A TOWARU
z tytułu rękojmi
W dniu 25.09.2021 r. zawarłem z Państwem umowę sprzedaży towaru: krzesło A4478-69B w ilości 6 sztuk, za kwotę 1478,56 PLN. Paragon detaliczny 2021-AAG-45566328 z dnia 25.09.2023 r. Niestety, wystąpiła istotna niezgodność towaru z umową który posiada obecnie następujące istotne wady:
- wadliwie zaprojektowany drewniany korpus krzesła wraz z nogami w którym każda z czterech nóg składa się z dwóch części drewnianych które nie są zespolone ze sobą w sposób trwały. Niestety podczas prawidłowego użytkowania krzeseł opisane powyżej zespolenia zaczęły się rozklejać i obluzowywać, co doprowadziło do tego iż krzesło stoi niestabilnie co oznacza, że nie nadaje się do używania zgodnie z przeznaczeniem i tym samym wyklucza bezpieczne korzystanie z krzesła. W skrajnym momencie korzystający może ulec upadkowi wraz z krzesłem na twardą posadzkę co z kolei najczęściej prowadzi do obrażeń ciała wraz ze złamaniem kończyn, nie mówiąc o całkowitym uszkodzeniu krzesła i najczęściej najbliższego otoczenia. Podczas prawidłowego użytkowanie krzesła, nacisk ciała wywiera napór na wadliwe zaprojektowane połączenie które się obluzowują.
- zastosowane wpuszczone tuleje z gwintem w korpus siedziska zostały wykonane wadliwie co doprowadziło do braku trwałego przykręcenia drewnianych nóg do siedziska, a to z kolei doprowadziło do powstania kolejnych luzów uniemożliwiających korzystanie z krzesła.
Z uwagi na ww. wady, zgodnie z treścią przepisu art. 560 i 561 ustawy z dnia 24 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U.2016.380 ) żądam:
• odstąpienia od umowy i proszę o zwrot całości ceny towaru na rachunek XXX (art. 560 § 1)
Żądanie motywuje tym iż naprawa lub wymiana towaru na nowy nie zniweluje istoty problemu jakim jest wadliwie zaprojektowana konstrukcja krzesła.
Do reklamacji dołączam:
1. Kserokopia paragonu detalicznego 2021-AAG-45566328
2. Krzesła 6 szt.

Z poważaniem
XYZ

Pozostaje zatem zwrócić się do sprzedawcy o zwrot kwoty.
Wskazać nr konta i wyznaczyć np 5 dni na zwrot.
Poinformować, że po tym terminie będą naliczane odsetki sprawa trafi przed sąd.

Czy fakt nie pozostawienia krzeseł w momencie przekazania reklamacji nie wpływa na prawidłowość zgłoszenia reklamacji?
Jakie mam prawa jeżeli po mojej interwencji odnośnie wezwania do zwrotu pieniędzy, sprzedawca będzie chciał zwrotu mebli, zasłaniając się że do czasu nie dostarczenia mebli, nie nastąpi zwrot pieniędzy. Będę musiał ponieść koszty aby ewentualnie ponownie dowieźć meble do sklepu, a przecież miałem je ze sobą przy zgłaszaniu reklamacji. Czy w takim przypadku to sprzedawca na swój koszt będzie musiał je odebrać ode mnie? W momencie zakupu odbierałem je osobiście ze sklepu.

Brak krzeseł u sprzedawcy nie ma wpływu na przebieg rozpatrywania reklamacji.
Zawsze mógł je odebrać, wezwać do dostarczenia, oddalić lub odrzucić reklamację
To problem sprzedawcy, że zabrał się za reklamację nie chcąc krzeseł

Dziękuje za cenne informacje. Zwrócę się pisemnie o spełnienie żądania (zwrot środków) z tytułu braku uzyskania odpowiedzi na reklamację.

Nie daje spokoju mi ta sprawa i cały czas szukam jednoznacznej odpowiedzi co do dotrzymania terminu odpowiedzi przez sprzedawcę. Na kilku stronach znalazłem informację że jeżeli składa się reklamację z tytułu rękojmi i konsument chce odstąpić od umowy żądając zwrotu całości gotówki to wtedy sprzedawca nie ma ustawowego terminu na udzielenie odpowiedzi, jak w przypadku żądania wymiany, czy naprawy towaru. Załączam foto ze strony https://konsument.umtychy.pl/artykul/196/nowe-przepisy-dotyczace-reklamacji-sprawdz-co-sie-zmienilo
Tyczy się to zakupu towaru przed 1 Stycznia 2023r.
Proszę o pomoc czy to co załączyłem powyżej będzie wiążące w moim przypadku, czy jednak termin 14 dni na odpowiedź obowiązuje sprzedawcę.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót