Co można zrobić?

• Autor wątku Autor wątku Florek5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Florek5

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Ojciec ma zasądzone alimenty na dziecko. Matka dziecka poszła do komornika i jest egzekucja. Alimenty to 900zł, dziecko za zeszły rok otrzymywało w każdym miesiącu 500zł z FA. Ojciec płacił za każdy miesiąc około 200zł. W piśmie od komornika jest napisane że wierzyciel to dziecko i jest podana cała kwota. To co dziecko otrzymywało od FA też jest podane jako dług wobec dziecka. Chyba powinien komornik pokazać też FA jako wierzyciela części tej kwoty. Czytałem o skardze na komornika i postępowaniu przeciwegzekucyjnym przeciwko dziecku. Ale to trzeba do sądu. Może jest inna możliwość?
1. Chcę napisać temu ojcu (to mój szwagier i mu pomagam) pisma do komornika i do dziecka żeby poprawili te kwoty. Czy to coś da?
2. Nie wiem ale wydaje mi się, że wierzyciel powinien informować komornika o tym że otrzymuje do rąk własnych od dłużnika jakieś pieniądze. I to co miesiąc. I o tym że otrzymuje część pieniędzy od FA. Gdy tego nie robi to czy mu coś za to grozi?
3. Informację do komornika o tych pieniądzach z FA chyba powinna podać matka dziecka, była wtedy pełnomocnikiem nieletniego. Skoro nie podała to chyba skłamała. Czy jej może coś za to grozić? Czy zgłaszanie komornikowi długu gdy nie powiedziała że jest decyzja dla dziecka o tych pieniądzach z FA, to nie jest wprowadzanie urzędu w błąd, składanie fałszywych zeznań?
4. Wiem że mój szwagier może pójść do komornika i obejrzeć dokumenty tej sprawy. Czy otrzyma kserokopie tych dokumentów za darmo czy będzie musiał za nie zapłacić? Może upoważnić kogoś kto nie jest prawnikiem żeby przejrzał dokumenty za niego? Osobę obcą nie rodzinę. A może wystarczy napisać pismo do komornika żeby przesłał konkretne dokumenty? Czy komornik powinien to zrobić?

Ostatnia edycja:
Pierwszenstwo maja alimenty biezace-900 zl.FA wyplaca 500,ojciec 200,to ciagle nie jest to cala kwota ,brakuje 200.Komornik wpisuje ,jako dlug 700(z czego 500 dla FA,200-dziecka),ale calosc jest wpisana na wierzyciela,czyli -dziecko.Kiedy otrzyma 10.000 wtedy splaci najpierw FA,potem dziecko(ale zaksiegowane beda na dziecko).

No więc jeszcze raz przeczytałem to wezwani do zapłaty, które dostał szwagier. Ono jest ze stycznia. I tam jest napisane że wierzytelność dziecka to kwota x. Z moich obliczeń wynika, że to łącznie z tym co dawał w zeszłym roku FA. Drugi wierzyciel to FA ale tylko 500zł za grudzień. A przecież FA płacił po 500zł na miesiąc przez cały rok.

orzeszki, nie interesuje mnie kogo najpierw spłaci komornik. Interesuje mnie dlaczego wierzytelność FA jest przypisana do dziecka. Jest przecież wymieniony drugi wierzyciel czyli FA. Więc dlaczego ten wierzyciel nie jest wierzycielem całej kwoty, którą dał dziecku a tylko tego co dał w grudniu? Interesuje mnie kto popełnił tu błąd i kto powinien go naprawić. Szwagier dostał decyzję z gminy że ma zwrócić do gminy świadczenie wypłacone przez FA dziecku. Trochę tego długu spłacił do gminy. Komornik to świadczenie wykazuje jako wierzytelność dziecka. Dla mnie tu nie gra.
Ja chcę żeby szwagier te długi spłacił. Ale nie chcę żeby ktoś robił coś nie tak w tej sprawie.
Poproszę o konkretne odpowiedzi na moje pytania.

To może tylko na jedno. Czy za ksero dokumentów od komornika trzeba mu płacić?

Ojciec powinien pojsc do komornika i ten poda mu dokladne wyliczenie.Ja takze otrzymalam na papierze sprzeczne informacje w sprawie wierzytelnosci,gdzie jest 3 wierzycieli alimentacyjnych.W przypadku wierzyciela,ktory korzystal(i korzysta) z FA jest to suma calosci bez wyszczegolnienia:wierzyciel,FA.Ja otrzymalam kilka ksero(za darmo),ktore komornik mi przekazal na pisemny wniosek.

No dobrze, dziękuję. Na razie napisałem szwagrowi pismo do komornika żeby mu dał informację o długu. Nie wiem czy uda mi się szwagra namówić żeby sam poszedł do komornika. A może on kogoś upoważnić do przejrzenia akt?

Doradzam osobiscie,bo to on jest dluznikiem.

Tak powinien ale nie poradzi sobie, zagadają go. Przed sądem może go reprezentować syn to może przed komornikiem też? Ja to obca osoba. Syn , inne dziecko niż to od alimentów, będzie u nas za tydzień i powiedział że pójdzie po ksero wszystkich dokumentów. Jeżeli wystarczy pisemne pełnomocnictwo ojca. Wystarczy? I czy można prosić o wszystkie pisma z tego postępowania czy tylko wyliczenie zaległości? Nam chodzi o wnioski jakie składała matka dziecka i jej oświadczenia czy dostała pieniądze za każdy miesiąc od ojca dziecka i od FA. Tak się dopytuję bo nie znam się na tym.

Wiec niech dluznik idzie z synem i dokumentacja,jaka posiada.Moze na miejscu wyjasnic duzo watpliwosci.Unikanie komornika i mieszanie innych osob niezwiazanych ze sprawa na pewno nie pomoze.Syn bedac z nim moze zadawac pytania,ale do niektorych dokumentow potrzebne bedzie podanie,ktore dluznik moze napisac na miejscu .Zaoszczedzi to czasu i rozwieje watpliwosci.

Masz rację, postaram się żeby tak się stało. Pozdrawiam i dziękuję.

Powrót